Omicron Εναντίον Delta: Η μάχη των μεταλλαγμένων κορωνοϊών είναι κρίσιμη


Omicron Εναντίον Delta: Μερικοί επιστήμονες προτείνουν ότι η όμικρον θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής. Καθώς η παραλλαγή του κορωνοϊού omicron εξαπλώνεται στη νότια Αφρική και εμφανίζεται σε χώρες σε όλον τον κόσμο, οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία μια μάχη που θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον της πανδημίας. Μπορεί ο τελευταίος ανταγωνιστής της δέλτα που κυριαρχεί στον κόσμο να την ανατρέψει; Μερικοί επιστήμονες, μελετώντας δεδομένα από τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, προτείνουν ότι η omicron θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής. “Είναι ακόμη νωρίς, αλλά όλο και περισσότερο, τα δεδομένα αρχίζουν να διαρρέουν, υποδηλώνοντας ότι η omicron είναι πιθανό να ανταγωνίζεται τη δέλτα σε πολλά, αν όχι σε όλα”, δήλωσε ο Δρ Jacob Lemieux, ο οποίος παρακολουθεί παραλλαγές για μια ερευνητική συνεργασία με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Αλλά άλλοι είπαν τη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι η omicron να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από τη delta, ή, εάν το κάνει, πόσο γρήγορα μπορεί να αναλάβει. Η νέα παραλλαγή omicron φαίνεται να οδηγεί σε μια δραματική αύξηση στη Νότια Αφρική, παρέχοντας στον κόσμο μια γεύση από το πού βρίσκεται η πανδημία στηνοποία μπορεί να είναι επικεφαλής.

“Ειδικά εδώ στις ΗΠΑ, όπου βλέπουμε σημαντικές αυξήσεις στη δέλτα, αν η omicron πρόκειται να την αντικαταστήσει, νομίζω ότι θα το ξέρουμε σε περίπου δύο εβδομάδες”, δήλωσε ο Matthew Binnicker, διευθυντής κλινικής ιολογίας στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.  Πολλά κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την omicron παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του εάν ο ιός προκαλεί ηπιότερη ή πιο σοβαρή ασθένεια και πόσο μπορεί να αποφύγει την ανοσία από προηγούμενη ασθένεια ή εμβόλια COVID-19.

Όσον αφορά το θέμα της εξάπλωσης, οι επιστήμονες επισημαίνουν τι συμβαίνει στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η όμικρον.

Η ταχύτητα της Omicron στη μόλυνση ανθρώπων και την επίτευξη σχεδόν κυριαρχίας στη Νότια Αφρική έχει ανησυχήσει τους ειδικούς στον τομέα της υγείας ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύματος που μπορεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Η νέα παραλλαγή μετέφερε γρήγορα τη Νότια Αφρική από μια περίοδο χαμηλής μετάδοσης, με μέσο όρο λιγότερα από 200 νέα κρούσματα την ημέρα στα μέσα Νοεμβρίου, σε περισσότερα από 16.000 την ημέρα το Σαββατοκύριακο.

Η Omicron ευθύνεται για περισσότερο από το 90% των νέων κρουσμάτων στην επαρχία Γκαουτένγκ, το επίκεντρο του νέου κύματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται ταχέως και επιτυγχάνει κυριαρχία στις άλλες οκτώ επαρχίες της Νότιας Αφρικής. «Ο ιός εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα», δήλωσε ο Willem Hanekom, διευθυντής του Africa Health Research Institute. “Αν κοιτάξετε τις πλαγιές αυτού του κύματος στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι πολύ πιο απότομη από τα τρία πρώτα κύματα που γνώρισε η Νότια Αφρική.

Αυτό δείχνει ότι εξαπλώνεται γρήγορα και επομένως μπορεί να είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. ” Ωστόσο, ο Hanekom, ο οποίος είναι επίσης συμπρόεδρος της Κοινοπραξίας Ερευνών Παραλλαγών της Νοτίου Αφρικής για τον COVID-19, είπε ότι η Νότια Αφρική είχε τόσο χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων δέλτα όταν εμφανίστηκε η omicron, «δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε» ότι ξεπέρασε τον ανταγωνισμό της δέλτα.

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σαφές εάν η Omicron θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε άλλες χώρες όπως στη Νότια Αφρική.

Ο Lemieux είπε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες υποδείξεις για το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί.

Σε μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κάνει πολλή γονιδιωματική αλληλουχία, είπε, “βλέπουμε αυτό που φαίνεται να είναι ένα σήμα εκθετικής αύξησης της όμικρον πάνω από τη δέλτα”. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, «υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα», είπε. «Όμως, όταν συνδυάσετε τα πρώτα δεδομένα, αρχίζετε να βλέπετε μια συνεπή εικόνα: ότι η omicron είναι ήδη εδώ και με βάση αυτά που έχουμε παρατηρήσει στη Νότια Αφρική, είναι πιθανό να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και πιθανότατα θα προκαλέσει αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων».

Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία μένει να φανεί.

Η Hanekom είπε ότι τα πρώιμα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι τα ποσοστά επαναμόλυνσης είναι πολύ υψηλότερα με την omicron από τις προηγούμενες παραλλαγές, υποδηλώνοντας ότι ο ιός ξεφεύγει κάπως από την ανοσία.

Δείχνει επίσης ότι ο ιός φαίνεται να μολύνει νεότερους ανθρώπους, κυρίως αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, και τα περισσότερα κρούσματα στα νοσοκομεία ήταν σχετικά ήπια.

Αλλά ο Binnicker είπε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά σε άλλα μέρη του κόσμου ή σε διαφορετικές ομάδες ασθενών. «Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται περισσότερες λοιμώξεις σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις», είπε. «Ποιο είναι το αποτέλεσμα σε αυτούς τους ασθενείς;»

Καθώς ο κόσμος περιμένει απαντήσεις, οι επιστήμονες προτείνουν στους ανθρώπους να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν τον εαυτό τους. “Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία από τον εμβολιασμό. Επομένως, εάν οι άνθρωποι δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν”, είπε ο Lemieux.

«Εάν οι άνθρωποι είναι κατάλληλοι για ενισχυτικά, θα πρέπει να λάβουν ενισχυτικά και στη συνέχεια να κάνουν όλα τα άλλα πράγματα που γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της μετάδοσης — κάλυψη και κοινωνική απόσταση και αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα χωρίς μάσκες».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ