Φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. για νέες δολοφονίες στη νύχτα: «Ο κύκλος αίματος δεν έκλεισε»


Φόβους ότι ο κύκλος αίματος στον κόσμο της νύχτας δεν έκλεισε με τη δολοφονία του 35χρονου πυγμάχου στο Γαλάτσι, εκφράζουν έμπειρα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας

Η Αστυνομία προσπαθεί να παρακολουθήσει τις «ανακατατάξεις» που γίνονται στον κόσμο της νύχτας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προκειμένου να «αποκρυπτογραφήσει» τα κίνητρα πίσω από τα περίπου 25 συμβόλαια θανάτου που έχουν εκτελεστεί το συγκεκριμένο διάστημα. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι στο διάστημα αυτό δολοφονήθηκαν ισχυροί άνθρωποι της νύχτας, όπως και πρόσωπα που είχαν το ρόλο του «ισορροπιστή», με συνέπεια να ξεσπάσει ακόμα μεγαλύτερος «πόλεμος» μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων.

Μία άλλη αναφορά που κάνουν έμπειροι αστυνομικοί είναι ότι «η πίτα μίκρυνε, λόγω οικονομικής κρίσης αρχικά και της πανδημίας στη συνέχεια, ενώ ο αριθμός των νονών δεν μειώθηκε. Επίσης, δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια άνθρωποι που έκαναν κουμάντο σε μεγάλες περιοχές της Αθήνας. Οι άνθρωποι αυτοί αντικαταστάθηκαν από “υπαρχηγούς”, οι οποίοι επίσης μπήκαν στο στόχαστρο».

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι εγκληματικές ομάδες αναγκάστηκαν να κάνουν «στροφή» στις δραστηριότητές τους, όταν είδαν ότι ο τζίρος στη νύχτα μειώθηκε. Αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα ομάδες να μπουν στα «χωράφια» άλλων εγκληματικών οργανώσεων.

Τέτοιου είδους «επεκτατικές κινήσεις» δεν μένουν «αναπάντητες», σημειώνουν αστυνομικές πηγές.

Με φόντο την έξαρση των δολοφονιών που σχετίζονται με τη νύχτα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε παραδώσει προ μηνών απόρρητη έκθεση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, με τη χαρτογράφηση του οργανωμένου εγκλήματος από το 2009 μέχρι σήμερα (εκβιασμοί, συμβόλαια θανάτου, εκρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, μαστροπεία, λαθρεμπόριο τσιγάρων, εκπόρνευση γυναικών).

Τα στοιχεία προέρχονταν από έρευνες και συλλογή πληροφοριών από ειδικές υπηρεσίες αλλά και από «βαριές» δικογραφίες που έχουν συνταχθεί τα τελευταία 12 χρόνια και περιέχουν «βαριά» ονόματα της Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που περιέχεται στη μελέτη φτάνει τα 500 πρόσωπα. Στελέχη της Κατεχάκη σημειώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι ελεύθεροι.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τις Αρχές είναι οι περίπου 25 ανεξιχνίαστες εκτελέσεις ανθρώπων της νύχτας των τελευταίων ετών.

Και αυτό διότι φαίνεται ότι ο κύκλος αίματος δεν έχει κλείσει. Ο «πόλεμος» για την επικυριαρχία στη νύχτα μαίνεται. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι στην Αττική φαίνεται ότι υπάρχουν «επαγγελματίες» εκτελεστές, οι οποίοι διαθέτουν την επιχειρησιακή ικανότητα να «χτυπούν» ακόμα και σε ώρες αιχμής εντός αστικού ιστού, και μάλιστα σε κεντρικά σημεία, χωρίς να συλλαμβάνονται.

Ο πυγμάχος

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής «βλέπει» πίσω από τη δολοφονία του πυγμάχου στο Γαλάτσι ένα «γνώριμο» στις Αρχές modus operandi. Μία μηχανή με δύο κρανοφόρους επιβάτες έστησε ενέδρα σε ένα σημείο όπου μετέβαινε συχνά το θύμα. Τον περίμεναν και του επιτέθηκαν σε ώρα που ήταν χαλαρός, σε ένα περιβάλλον όπου ένιωθε ασφάλεια.

Ο ένοπλος πυροβόλησε από κοντινή απόσταση χωρίς να αφήσει στο θύμα περιθώρια αντίδρασης. Στη συνέχεια, εξαφανίστηκε μαζί με το συνεργό του με τη μοτοσικλέτα, χωρίς να καταγραφούν τα χαρακτηριστικά τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρησιμοποιήθηκε Καλάσνικοφ αλλά ένα 9αρι πιστόλι. Εννιάρι πιστόλι είχε χρησιμοποιηθεί και στη δολοφονία του 58χρονου «θείου» του πυγμάχου τον περασμένο Μάιο στη Μεταμόρφωση, με τις Αρχές να μην αποκλείουν οι δράστες να είναι ίδιοι.

Ο 35χρονος πυγμάχος εκτιμάται ότι γνώριζε ότι είναι στόχος, ύστερα από τη δολοφονία του «θείου» του έξω από καντίνα στη Μεταμόρφωση στις 15 Μαΐου 2021. Τον ίδιο μήνα δολοφονήθηκε και ο πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης έξω από γυμναστήριο στη Βάρη. Ο 35χρονος που δολοφονήθηκε στο Γαλάτσι και ο Μπερδέσης ήταν φίλοι, με την Αστυνομία να ερευνά εφεξής εάν μπορεί να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο ενέδρες θανάτου.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής θα βάλουν στο μικροσκόπιο το υλικό που είχαν συλλέξει από τη δολοφονία του Τάσου Μπερδέση και του 58χρονου (παλαίμαχου πυγμάχου) στη Μεταμόρφωση και θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν ομοιότητες με την εκτέλεση του 35χρονου στο Γαλάτσι.

«Θα εξεταστεί εάν το “κέντρο” από το οποίο δόθηκαν οι εντολές για τις τρεις αυτές δολοφονίες μπορεί να είναι κοινό. Υπάρχει περίπτωση οι φυσικοί αυτουργοί να είναι διαφορετικοί αλλά οι εντολείς ίδιοι. Μπορεί όμως ακόμα και οι φυσικοί αυτουργοί να είναι κοινοί, δεν το ξέρουμε», εξηγεί αστυνομική πηγή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ