Πανελλαδικές εξετάσεις: Γιατί τα Λατινικά «καίνε» τους υποψηφίους

Πανελλαδικές εξετάσεις: Τα Λατινικά εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό παράγοντα για τους υποψηφίους

Στην εκτίμηση ότι το μάθημα των Λατινικών αναμένεται να προκαλέσει βαθμολογική «σφαγή» σε αρκετούς υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων το 2022 προχωρούν εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί μιλώντας τα ΝΕΑ.

Και ενώ το μάθημα των Λατινικών βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης προς το φιλόδοξο επόμενο βήμα και τη νέα φιλοσοφία στα αναλυτικά προγράμματά του (και βεβαίως το νέο σχολικό βιβλίο), η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι μία ακόμη χρονιά άτυχων νέων που έπεσαν πάνω στο «μετέωρο βήμα» των… κλασικιστών.

Κι αυτό γιατί οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής αποφάσισαν φέτος να εντάξουν στην ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων των Λατινικών μια εισαγωγή 15 σελίδων που προστέθηκε πέρυσι στο σχολικό βιβλίο, όπως και μια σειρά ακόμη νέων κεφαλαίων.

Το πρόβλημα σύμφωνα με το δημοσίευμα έγκειται στο ότι η εισαγωγή αυτή είναι πλήρης ονομάτων, ιστορικών περιόδων, συγκεκριμένων ημερομηνιών και υπεραναλυτικών πληροφοριών οδηγώντας τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στην αποστήθιση δυσνόητων εννοιών, οι οποίες, όπως λένε εκπαιδευτικοί, μετατρέπουν την πρώτη χρονιά μετά την καραντίνα σε εξεταστικό «εφιάλτη».

Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι προηγήθηκε με τα Λατινικά

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που σχεδιάζουν τα νέα προγράμματα σπουδών των Λατινικών είχαν συναινέσει στο να προστεθεί η συγκεκριμένη εισαγωγή στο σχολικό βιβλίο κατά την περυσινή μεταβατική εφαρμογή του στη Β’ Λυκείου, δίνοντας, ωστόσο, σαφή οδηγία για απλή ανάγνωσή της μέσα στην τάξη και για πρόσκληση των μαθητών να εντρυφήσουν στα Λατινικά μέσα από έρευνες, αναζήτηση πηγών κ.ο.κ.

Εν τούτοις, φέτος η πιθανότητα ανισοτήτων (ένας μαθητής σε μια ακριτική περιοχή μπορεί να μην έχει την ίδια δυνατότητα ελέγχου πηγών ή διαδικτυακής έρευνας με έναν μαθητή των αστικών κέντρων), απομάκρυνε τη δυνατότητα συνεργασιών ή έρευνας. Εμεινε όμως η… 15σέλιδη εισαγωγή, όπως και πολλά νέα κεφάλαια ύλης. Ετσι, τα Λατινικά, από ένα «εύκολο» μάθημα, φέτος αποτελεί ένα πολύ απαιτητικό πεδίο για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με πληροφορίες απο τα ΝΕΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here