Αυτός είναι ο τρόπος για να εξοικονομείτε χρήματα και να προστατεύετε ταυτόχρονα τον πλανήτη


Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε!

Όλοι μας γνωρίζουμε πλέον ότι διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το μέλλον του πλανήτη. Εύλογο είναι, λοιπόν, πως ο καθένας μας μπαίνει στη διαδικασία να αναρωτηθεί πώς θα μπορούσε να συνεισφέρει στην προστασία της Γης, αναζητώντας συγχρόνως τρόπους για να διαμορφώσει έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι μία βιώσιμη καθημερινότητα μπορεί να είναι ωφέλιμη, όχι μόνο για τον πλανήτη, αλλά και για το… πορτοφόλι τους. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να γίνουμε μέτοχοι στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του οικοσυστήματος; Την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα μας τη δίνει η ΙΚΕΑ, η οποία μέσα από τον χρήσιμο, online οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι, μας παρακινεί να αναβαθμίσουμε τον τρόπο ζωής μας, πραγματοποιώντας με εύκολο και οικονομικό τρόπο μικρές αλλαγές, που μπορούν να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο.

Μικρές αλλαγές που μετατρέπουν το σπίτι μας σε μία «αγκαλιά» για το περιβάλλον

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι ένας τρόπος ζωής φιλικός προς το περιβάλλον, επιβάλλει να γίνουν πιο αυστηροί με τον εαυτό τους και να κάνουν υποχωρήσεις και εκπτώσεις στον τρόπο ζωής τους, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και ειδικότερα όταν το περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδρούμε καθημερινά, δηλαδή το σπίτι μας, μας επιτρέπει να είμαστε συνεπείς, αλλά και ευέλικτοι σε μία βιώσιμη καθημερινότητα.

Συνεπώς, η αλλαγή δεν θα ξεκινήσει από εμάς, αλλά από το σπίτι μας. Για παράδειγμα, αντικαθιστώντας τις συμβατικές μας λάμπες με λαμπτήρες LED, θα περιορίσουμε σημαντικά το οικολογικό μας αποτύπωμα, μειώνοντας την ενέργεια που καταναλώνουμε. Και αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν έως 85% λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς και διαρκούν 20 φορές περισσότερο, για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η μικρή αλλαγή στο σπίτι.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για μία πιο βιώσιμη ζωή στο σπίτι; Οι επιλογές και τα eco-friendly προϊόντα είναι πολλά. Από το να αλλάξουμε τις απλές, αλκαλικές μπαταρίες των συσκευών μας με επαναφορτιζόμενες για τον περιορισμό της σπατάλης των πόρων του πλανήτη, μέχρι να επενδύσουμε σε μία καινοτόμα μπαταρία κουζίνας που συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού και το να αποθηκεύουμε στο εξής το φαγητό που περισσεύει σε ειδικά δοχεία τροφίμων, για να το απολαμβάνουμε την επόμενη ημέρα και έτσι, να περιορίζουμε το food waste.

ECO1

Στρέφοντας τις καθημερινές «ιεροτελεστίες» μας προς μία βιώσιμη κατεύθυνση

Όπως και να έχει, αυτές οι μετατροπές αποτελούν μόνο την αρχή για μία καλύτερη ζωή στο σπίτι, αφού μέσα από τη νέα τηλεοπτική της καμπάνια, η ΙΚΕΑ μας δείχνει το πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλούς ακόμη τρόπους, για να γίνουμε μία «αγκαλιά» για το περιβάλλον. Και αυτό που θα διαπιστώσουμε, είναι πως οι μικρές «ιεροτελεστίες» που ακολουθούμε από την ώρα που ξυπνάμε το πρωί μέχρι το βράδυ που κοιμόμαστε, είναι τα σημεία στα οποία χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Διότι οι συνήθειές μας είναι εκείνες που θα μας αποκαλύψουν πώς θα εξοικονομούμε νερό, ενέργεια και χρήματα και πώς θα περιορίζουμε τη σπατάλη πόρων και τροφίμων, μειώνοντας έτσι το οικολογικό μας αποτύπωμα.

Και ακόμη και αν μοιάζει με ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, αφού σε αυτή την προσπάθεια έχουμε «σύμμαχό» μας την ΙΚΕΑ, η οποία θέλοντας να μας ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, δημιουργεί βιώσιμα προϊόντα και υιοθετεί πιο βιώσιμες πρακτικές με στόχο τη βέλτιστη χρήση των πόρων του πλανήτη. Να σημειώσουμε απλώς πως η ΙΚΕΑ έχει ήδη καταργήσει το πλαστικό μίας χρήσης από τα προϊόντα της, δεν διαθέτει πλέον συμβατικές λάμπες, αλλά μόνο λαμπτήρες LED, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα διακόψει την πώληση αλκαλικών μπαταριών, αντικαθιστώντας τες με επαναφορτιζόμενες. Ακόμη, δέσμευση της εταιρείας είναι μέχρι το 2030 όλα της τα προϊόντα να βασίζονται σε ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά!

ECO2

Αν θέλουμε, λοιπόν, να υποδεχθούμε μία καινούργια, καλύτερη ημέρα και να εξοικονομούμε χρήματα, προστατεύοντας συγχρόνως το μεγάλο «σπίτι» όλων μας, δηλαδή τον πλανήτη μας, τότε μερικές μικρές αλλαγές στον προσωπικό μας χώρο είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε. Μέσα από τον χρήσιμο οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι της ΙΚΕΑ, θα βρούμε τα προϊόντα που χρειαζόμαστε, για να αποκτήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, που θα έχει έναν μεγάλο και θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη.

#IKEAviosimotita #KalyteriZoi #ikeagreece #zoumemazi


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ