Μητσοτάκης σε Πούτιν: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Καθαρή θέση για το Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη συνάντηση του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν την επιθετική στάση της Τουρκίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας στο Σότσι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «Η Τουρκία προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική και επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δικαιο», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο πάντα στήριζε η Ρωσία για την επίλυση των διακρατικών διαφορών.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσε παρά μόνο να συμφωνήσει με όσα δήλωσε επί του θέματος ο Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων έχει εξαγγείλει για τα Βαρώσια τότε θα κλείσει τα περιθώρια διαλόγου.

Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here