Σεξ: Ποιοι παράγοντες μειώνουν την ερωτική επιθυμία σε άνδρες και γυναίκες

Η όρεξη για σεξ δεν είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Επηρεάζεται σημαντικά από πολλούς παράγοντες, που κυμαίνονται από φυσικές αλλαγές στον οργανισμό έως τις συνθήκες της ζωής και ορισμένες συνήθειες.

Η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι ένα από τα συχνότερα εμπόδια στο σεξ. Και μία από τις κυριότερες αιτίες αποξένωσης των ζευγαριών. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει πολλές αιτίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφορών που τελικά απομακρύνουν τους συντρόφους μεταξύ τους.

«Καθοριστικό ρόλο στην ερωτική επιθυμία παίζουν η φάση της ζωής, στην οποία βρίσκεται το άτομο, καθώς και άλλες παράμετροι, όπως είναι η γενικότερη κατάσταση της υγείας και το στρες. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να κρύβονται πίσω από την απουσία της ερωτικής επιθυμίας στο ζευγάρι και να επηρεάζουν εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες», λέει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας.

Οι κυριότερες αιτίες που μειώνουν την επιθυμία για σεξ

 • Το άγχος
  Το άγχος αποτελεί τροχοπέδη για πολλά στην καθημερινότητά μας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η ερωτική επιθυμία.
 • Το αλκοόλ
  Πολλοί άνθρωποι πίνουν ένα ποτό για να χαλαρώσουν. Η υπερκατανάλωση, όμως, έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα αντανακλαστικά μειώνονται. Το ίδιο και η ερωτική επιθυμία και κατ’ επέκταση η σεξουαλική διέγερση.
 • Τα φάρμακα
  Πολλά φάρμακα αναγράφουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Αυτά συνήθως είναι αντικαταθλιπτικά, αντιϋπερτασικά, αντισυλληπτικά και αντιρετροϊκά φάρμακα.
 • Ο ανεπαρκής ή/και κακής ποιότητας ύπνος
  Όταν ένας άνθρωπος δεν κοιμάται αρκετά ή/και καλά, ο οργανισμός του υποφέρει. Εκτός από την σωματική εξασθένηση, επηρεάζεται αρνητικά και η ψυχική.
 • Τα παιδιά
  Πολλά ζευγάρια δεν αισθάνονται άνετα να λειτουργήσουν ερωτικά όταν βρίσκονται τα παιδιά τους στο σπίτι, ιδίως όταν υπάρχει κίνδυνος να μπουν ξαφνικά στον χώρο όπου βρίσκονται.
 • Η εικόνα του σώματος
  Η ερωτική επιθυμία πέφτει σε άτομα που δεν νιώθουν όμορφα με την εικόνα του σώματός τους και δεν αισθάνονται ελκυστικοί. Ωστόσο ρόλο παίζει και το πώς μας βλέπει ο/η σύντροφός μας.
 • Η στυτική δυσλειτουργία
  Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία συχνά ανησυχούν αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα σεξουαλικά τους «καθήκοντα». Η ανησυχία αυτή επηρεάζει αρνητικά την ερωτική επιθυμία.
 • Η χαμηλή τεστοστερόνη
  Η τεστοστερόνη ενισχύει την ερωτική επιθυμία. Με την πάροδο των ετών, όμως, τα επίπεδα αυτής της ορμόνης πέφτουν και μπορεί να μειωθεί και η λίμπιντο.
 • Η εμμηνόπαυση
  Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται πολύ συχνά από πλήρη απουσία της ερωτικής επιθυμίας. Αιτία γι’ αυτό είναι η κατακόρυφη μείωση των ορμονών, αλλά και επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης όπως η ξηρότητα του κόλπου και ο πόνος κατά την ερωτική επαφή.
 • Η κατάθλιψη
  Ένα από τα κλασσικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here