«Lockdown» στους άνω των 60 που δεν έκαναν τρίτη δόση στο 7μηνο – Μόνο με PCR πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους


Σχέδιο για «lockdown» στους άνω των 60 που δεν προχώρησαν σε τρίτη δόση του εμβολίου εντός του επταμήνου, επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται να μπει απαγορευτικό στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης στους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών που «έχασαν» την προθεσμία για εμβολιασμό με την τρίτη δόση.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα παύει να ισχύει αυτόματα με την πάροδο επτά μηνών από τη δεύτερη δόση. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι άνω των 60 ετών που έληξε το πιστοποιητικό, θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους.

Επίσης, οι άνω των 60 ετών που δεν προχώρησαν στη τρίτη δόση θα αποκλείονται και δεν θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά. Καθώς και στους εσωτερικούς χώρους άθλησης. Ενώ θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη κατηγορία αυτή ανήκουν τουλάχιστον 150.000 πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν υπερβεί το επτάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Πιστοποιητικό νόσησης μονό με μοριακό τεστ

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους πολίτες που έχουν νοσήσει, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση να λαμβάνουν το πιστοποιητικό νόσησης μόνο με μοριακό τεστ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόφαση αυτή προκρίνεται καθώς το μοριακό τεστ πολύ πιο αξιόπιστο, από τα rapid.

Την ίδια ώρα αλλαγές προωθούνται και για τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης. Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας εφεξής θα έχουν διάρκεια ισχύος τρεις μήνες αντί για έξι που είχαν μέχρι πρότινος. Επίσης, το πιστοποιητικό νόσησης θα μπορεί να εκδίδεται μόνο μία φορά και όχι περισσότερες σε περίπτωση επαναλοίμωξης, κάτι που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός γίνεται μονόδρομος.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων και την εξειδίκευσή τους για τις ειδικές κατηγορίες. Υπολογίζεται ότι το μέτρο αφορά περίπου 300.000 ενήλικες που νόσησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου και το πιστοποιητικό νόσησής τους θα λήξει αναγκαστικά νωρίτερα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ