Σχεδόν 100 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε κοινή επιχείρηση του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο


Τα επιτελεία των ένοπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα ανακοίνωσαν πως περίπου 100 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης η οποία διεξήχθη από την 25η Νοεμβρίου ως την 9η Δεκεμβρίου στα σύνορά τους, καθώς οι δύο χώρες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με ολοένα συχνότερες και αιματηρότερες τζιχαντιστικές επιθέσεις.

Η επιχείρηση επέτρεψε να «εξουδετερωθούν περίπου εκατό τρομοκράτες» και να «συλληφθούν περίπου είκοσι ύποπτοι», εξήγησαν τα δύο επιτελεία σε ανακοινωθέν τους.

Τέσσερις άνδρες του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στο ανατολικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισαν, ενώ 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των δύο κρατών τραυματίστηκαν.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης κινητοποιήθηκαν «αρκετές μονάδες» του στρατού ξηράς των δύο χωρών. «Αεροσκάφη επιτήρησης και μαχητικά επίσης κινητοποιήθηκαν και στις δύο πλευρές» των συνόρων για «να υποστηρίξουν τις μονάδες» που διεξήγαγαν χερσαίες επιχειρήσεις. Το κέντρο διοίκησης βρισκόταν στην Τιλαμπέρι, στον δυτικό Νίγηρα, σύμφωνα με τα επιτελεία.

Καταστράφηκαν «δύο βάσεις τρομοκρατών» στη ζώνη Γεριταγκί (ανατολική Μπουρκίνα Φάσο) και στην Κοκολουκού (δυτικός Νίγηρας), πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ κατασχέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Ο δυτικός Νίγηρας, η ανατολική Μπουρκίνα Φάσο και το νότιο Μάλι σχηματίζουν τη λεγόμενη περιοχή των τριεθνών συνόρων, την οποία λυμαίνονται τζιχαντιστές οι οποίοι εξαπολύουν συχνές και αιματηρές επιθέσεις.

Η δράση των τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είτε στην Αλ Κάιντα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις χώρες αυτές, ενώ έχουν ξεριζώσει μέρος του πληθυσμού.

Στην Μπουρκίνα Φάσο, η έλλειψη ασφάλειας, πρόβλημα που δεν σταματά να επιδεινώνεται, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στον πληθυσμό κι εξώθησε τον πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ να αποπέμψει σύμπασα την κυβέρνησή του προχθές Τετάρτη.

Η Μπουρκίνα Φάσο συμμετείχε από την 21η ως την 27η Νοεμβρίου σε άλλη κοινή επιχείρηση, μαζί με την Ακτή Ελεφαντοστού, το Τόγκο και την Γκάνα, χώρες με τις οποίες γειτονεύει το νότιο τμήμα της. Σε αυτή την επιχείρηση συνελήφθησαν 304 ύποπτοι, κατασχέθηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ