ΠΟΝ: Επιστολή προς Πλεύρη για παράταση αιμοκαθάρσεων ανασφάλιστων νευφροπαθών στον ιδιωτικό τομέα


Αίτημα παράτασης των αιμοκαθάρσεων ανασφάλιστων νεφροπαθών και ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ μέχρι το τέλος του 2022 ζητά δια ανοικτής επιστολής προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών. “Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επιτέλους να δοθεί μια μόνιμη λύση, είτε να αιμοκαθαίρονται σε μόνιμη θέση σε κρατικά νοσοκομεία ( γιατί το να περιφέρονται σε εφημερίες, και απάνθρωπο είναι και ούτε τιμά το κράτος δικαίου ), είτε να αιμοκαθαίρονται στον ιδιωτικό τομέα όπως τώρα γιατί δεν υπάρχει πλέον καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Ομοσπονδία.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών:

Προς

Υπουργό Υγείας

κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΛΕΥΡΗ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την 31/12/2021 λήγει η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε για την κάλυψη των ανασφαλίστων νεφροπαθών από τον ιδιωτικό τομέα ( του Ν. 4790, ΦΕΚ 48/Α/31.03.2021 ), όπως και η ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ, που είχε δοθεί προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία της αιμοκάθαρσης, καθώς δεν ήταν δυνατόν να ενταχθούν στις μονάδες των Δημόσιων Νοσοκομείων υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του Covid-19.

Με αυτό τον τρόπο καλύφθηκαν τόσο οι υπερήλικες ανασφάλιστοι, όσο και οι ανασφάλιστοι γενικά ( άποροι, πρόσφυγες ) νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση τρεις φορές εβδομαδιαίως, ο αριθμός των οποίων εξυπηρετείται από τον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στους 240.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως καταλαβαίνεται μετά την λήξη της παράτασης θα δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα, διότι δεν γνωρίζουμε αν τα νοσοκομεία είναι σε θέση να απορροφήσουν αυτούς τους 240 ασθενείς και επομένως θα εξαναγκαστούν όλοι αυτοί οι νεφροπαθείς να περιφέρονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Αυτή η κατάσταση επιφέρει επιπλέον ταλαιπωρία στους αιμοκαθαιρόμενους, αλλά κυρίως επιβαρύνει και την ούτως ή άλλως εύθραυστη υγεία τους καθώς είναι αμφίβολο το αν, το πότε και το τι αιμοκάθαρση θα κάνουν.

Από ότι διαφαίνεται η πανδημία Covid-19 με τις συνεχείς μεταλλάξεις θα έχει απρόβλεπτη διάρκεια.

Παρακαλούμε η παράταση που θα δοθεί να είναι μέχρι το τέλος του 2022 και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επιτέλους να δοθεί μια μόνιμη λύση, είτε να αιμοκαθαίρονται σε μόνιμη θέση σε κρατικά νοσοκομεία ( γιατί το να περιφέρονται σε εφημερίες, και απάνθρωπο είναι και ούτε τιμά το κράτος δικαίου ), είτε να αιμοκαθαίρονται στον ιδιωτικό τομέα όπως τώρα γιατί δεν υπάρχει πλέον καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την πεποίθηση του απόλυτα εύλογου δίκαιου και επείγοντος χαρακτήρα του ανωτέρω αιτήματός μας αναμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ