HIV AIDS μικροβίωμα: Πώς σχετίζεται το μικροβίωμα με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV;

Μια πρωτοποριακή ανάλυση με δείγματα κοπράνων και αίματος δεκαετιών από την πρώιμη επιδημία του AIDS υποδηλώνει ότι οι άνδρες που είχαν υψηλά επίπεδα βακτηρίων που προκαλούν φλεγμονή στον εντερικό τους σωλήνα μπορεί να είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV. Το ζήτημα είναι η συγκεκριμένη σύνθεση των βακτηρίων, των μυκήτων, των φυκιών και άλλων μονοκύτταρων οργανισμών που αποικίζουν το πεπτικό σύστημα όλων. Συλλογικά, είναι γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου. “Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, η καταπολέμηση κακών παθογόνων και η διατήρηση της επένδυσης του εντέρου μας”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yue Chen, αναπληρωτής καθηγητής μολυσματικών ασθενειών και μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. “Οι επιστήμονες μαθαίνουν όλο και περισσότερο ότι έχει και άλλες ευρείας κλίμακας επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του καρκίνου, του επηρεασμού της συμπεριφοράς μας και της ενεργοποίησης της ανοσολογικής μας απόκρισης”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Αυτή η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που μολύνθηκαν στα αρχικά στάδια της πανδημίας HIV/AIDS είχαν περισσότερα προφλεγμονώδη μικρόβια του εντέρου πριν γίνουν οροθετικοί από τους άνδρες που παρέμειναν αρνητικοί στον HIV. Και ορισμένοι τύποι μικροβίων του εντέρου φάνηκε να σχετίζονται με ταχύτερη εξέλιξη από τη μόλυνση από τον ιό HIV στο πλήρες AIDS, διαπίστωσε η μελέτη. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Charles Rinaldo είπε ότι έψαχνε για μια πιθανή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και του HIV/AIDS για το μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων δεκαετιών. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε όταν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο Pitt ανακάλυψαν έναν θησαυρό δειγμάτων διαθέσιμο για ανάλυση. Συγκεκριμένα, δείγματα κοπράνων και αίματος 35 ετών που συλλέχθηκαν από μια ομάδα ομοφυλόφιλων ανδρών από το 1984. Όλα ήταν μέρος μιας μελέτης του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και όλα τα δείγματα καταψύχθηκαν.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές νέα πρόσβαση σε δείγματα από 265 άνδρες. Κανένας δεν είχε HIV όταν συμμετείχε στη μελέτη του NIH. Ωστόσο, μέσα σε ένα χρόνο από την παροχή δειγμάτων αίματος και κοπράνων, 109 είχαν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί το AIDS. Για τους ερευνητές του 21ου αιώνα, τα δείγματά τους ήταν ενδεικτικά. “Οι συμμετέχοντες που συνέχισαν να προσβλήθηκαν από τον ιό HIV είχαν μεγαλύτερη σχετική αφθονία «Prevotella stercorea» – ένα βακτήριο που προάγει τη φλεγμονή – και χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ειδών «Bacteroides» που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση”, σημείωσε ο Chen. “Οι συνάδελφοί μου και εγώ πιστεύουμε ότι το δυσμενές μικροβίωμα του εντέρου επιδείνωσε την ανοσολογική απόκριση και προάγει τη φλεγμονή, καθιστώντας τους άνδρες πιο ευαίσθητους στη μόλυνση από τον ιό HIV και λιγότερο ικανούς να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου σε AIDS πριν από την ύπαρξη αντιρετροϊκής θεραπείας”, δήλωσε ο Chen.

Και αν και μια επιστημονική έκρηξη από το παρελθόν, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εικόνα για την αντιμετώπιση μιας σειράς τρεχουσών και αναδυόμενων προκλήσεων από ιούς, είπαν οι ερευνητές. Είναι σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι οργανισμοί που φιλοξενούν άλλους πολύπλοκους οργανισμούς. Αυτό που τρώμε, οι δραστηριότητές μας και οι περιβαλλοντικές εκθέσεις μας και μια ποικιλία άλλων παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε ένα παθογόνο και αν αρρωστήσουμε σοβαρά ή έχουμε μια καλοήθη λοίμωξη. Εάν το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την ευαισθησία ενός ατόμου στον HIV με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και για άλλα παθογόνα, όπως η COVID-19.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here