Άνοια: Οι ταχύτεροι καρδιακοί παλμοί μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για άνοια


Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Karolinska, στη Σουηδία, υποδηλώνει ότι άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω με αυξημένο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας RHR έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας και επιταχυνόμενης γνωστικής έκπτωσης. Αυτή η σχέση ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο. Ένας μικρός αριθμός μελετών δείχνει συσχέτιση μεταξύ υψηλού RHR και άνοιας ή γνωστικής έκπτωσης στο γενικό πληθυσμό των μεσήλικων ενηλίκων και των ατόμων με ισχαιμική καρδιοπάθεια. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν είχαν ερευνήσει αυτή τη συσχέτιση στο γενικό πληθυσμό των ηλικιωμένων. Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, αντιμετωπίζει αυτό το κενό.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 2.147 συμμετέχοντες που ζούσαν στη Στοκχόλμη για έως και 12 χρόνια. Η μέση ηλικία τους ήταν 70,6 έτη και το 62% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές μέτρησαν το RHR χρησιμοποιώντας ένα τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και αξιολόγησαν την παγκόσμια γνωστική λειτουργία με μια μίνι ψυχικής φύσης εξέταση. Συγκέντρωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η σωματική δραστηριότητα και η κατάσταση καπνίσματος. Επιπλέον, οι επιστήμονες σημείωσαν τον δείκτη μάζας σώματος και τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων.

Σημαντικός σύνδεσμος

Τα άτομα των οποίων το RHR ήταν 80 παλμούς ανά λεπτό (bpm) ή υψηλότερο είχαν, κατά μέσο όρο, 55% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από εκείνα με RHR 60-69 bpm. Η συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου RHR και της γνωστικής έκπτωσης παρέμεινε σημαντική, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η τρέχουσα καρδιαγγειακή νόσος, η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, οι παράγοντες συμπεριφοράς και τα φάρμακα. Αν και αυτή η μελέτη δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια αιτιώδη σχέση, έδωσε μια εύλογη εξήγηση για τη σχέση μεταξύ αυξημένου RHR και γνωστικής έκπτωσης. Ο κύριος συγγραφέας, Δρ Yume Imahori, παρατηρεί: «Εάν παρακολουθούμε προσεκτικά τη γνωστική λειτουργία τέτοιων ασθενών και παρέμβουμε έγκαιρα, η εμφάνιση της άνοιας μπορεί να καθυστερήσει, κάτι που μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους». Το RHR ενός ατόμου μπορεί να μειωθεί μέσω της άσκησης και ιατρικής θεραπείας. Είναι επίσης εύκολο να μετρηθεί. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν απλό τρόπο αναγνώρισης ατόμων με αυξημένο κίνδυνο.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ