Εμβολιασμοί Ανοσία: Οι κατασκευαστές εμβολίων covid σπεύδουν να ενημερώσουν το πλάνο εν μέσω της omicron

Εμβολιασμοί Ανοσία: Η παραλλαγή Omicron θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη παραλλαγή της COVID εντός εβδομάδων, λέει ο πρώην διευθυντής του CDC. Οι κατασκευαστές εμβολίων αγωνίζονται για να ενημερώσουν τα εμβόλιά τους για την COVID-19 ενάντια στη νεότερη απειλή του κορωνοϊού, ακόμη και προτού καταστεί σαφές ότι απαιτείται αλλαγή, για κάθε ενδεχόμενο. Οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι οι σημερινές λήψεις θα γίνουν άχρηστες, αλλά λένε ότι είναι κρίσιμο να δούμε πόσο γρήγορα οι εταιρείες θα μπορούσαν να παράγουν μια αναδιαμορφωμένη δόση και να αποδείξουν ότι λειτουργεί — γιατί ό,τι κι αν συμβεί με την omicron, αυτή η νεότερη μετάλλαξη δεν θα είναι η τελευταία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει μια ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα για να συμβουλεύει εάν τα εμβόλια χρειάζονται αναμόρφωση λόγω της omicron ή οποιασδήποτε άλλης μετάλλαξης.

Η Omicron “τραβάει τον συναγερμό πυρκαγιάς. Είτε αποδειχθεί ψευδής συναγερμός, είτε όχι θα ήταν πολύ καλό να ξέρουμε εάν μπορούμε να το κάνουμε αυτό – να λανσάρουμε ένα νέο εμβόλιο και να είμαστε έτοιμοι”, δήλωσε ο ανοσολόγος E. John Wherry του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα αντέξουν τα εμβόλια κατά της omicron.

Οι πρώτες υποδείξεις αυτή την εβδομάδα ήταν ανάμεικτες:

Οι προκαταρκτικές εργαστηριακές δοκιμές υποδεικνύουν ότι δύο δόσεις Pfizer μπορεί να μην αποτρέψουν μια λοίμωξη από όμικρον, αλλά θα μπορούσαν να προστατεύσουν από σοβαρές ασθένειες. Και μια ενισχυτική βολή μπορεί να αυξήσει την ανοσία αρκετά για να κάνει και τα δύο. Καλύτερες απαντήσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες παρακολουθούν στενά.

Αλλά οι αρχές δεν έχουν εξηγήσει τι θα πυροδοτούσε ένα τόσο δραστικό βήμα: Εάν πέσει η ανοσία του εμβολίου έναντι σοβαρής ασθένειας ή εάν μα νέα μετάλλαξη απλώς εξαπλωθεί γρηγορότερα; “Αυτό δεν είναι ασήμαντο”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, συνεργάτης εμβολίων της Pfizer, λίγο πριν την ανακάλυψη της omicron.

Μια εταιρεία θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να προωθήσει μια νέα φόρμουλα “αλλά τι συμβαίνει εάν μια άλλη εταιρεία κάνει μια άλλη πρόταση με άλλη παραλλαγή; Δεν έχουμε συμφωνημένη στρατηγική.” Είναι μια σκληρή απόφαση – και ο ιός κινείται πιο γρήγορα από την επιστήμη.

Μόλις αυτό το φθινόπωρο, οι σύμβουλοι εμβολίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναρωτήθηκαν γιατί οι ενισχυτές δεν αναπροσαρμόστηκαν για να στοχεύσουν την εξω-μεταδοτική παραλλαγή δέλτα – μόνο για να έχει η επόμενη τρομακτική μετάλλαξη, η όμικρον, να μην είναι ούτε απόγονος δέλτα ούτε πολύ στενός ξάδερφός της. Εάν τα εμβόλια χρειάζονται προσαρμογές, υπάρχει ακόμα ένα άλλο ερώτημα: Πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό ενισχυτικόεμβόλιο για την  όμικρον ή συνδυαστικό εμβόλιο; Και αν είναι συνδυασμός, θα πρέπει να στοχεύει το αρχικό στέλεχος μαζί με την omicron ή την κυρίαρχη παραλλαγή δέλτα συν omicron; Να τι ξέρουμε.

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 λειτουργούν πυροδοτώντας την παραγωγή αντισωμάτων που αναγνωρίζουν και επιτίθενται στην πρωτεΐνη ακίδας που επικαλύπτει τον κορωνοϊό και πολλά είναι κατασκευασμένα με νέα τεχνολογία αρκετά ευέλικτη για εύκολη ενημέρωση. Τα εμβόλια Pfizer και Moderna τροποποιούνται πιο γρήγορα, κατασκευασμένα με γενετικές οδηγίες που λένε στον οργανισμό να κάνει αβλαβή αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας — και ότι το αγγελιοφόρο RNA μπορεί να αντικατασταθεί για να ταιριάζει με νέες μεταλλάξεις.

Η Pfizer αναμένει να έχει έτοιμο έναν υποψήφιο για το μικρότερο που θα εξετάσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον Μάρτιο, με ορισμένες αρχικές παρτίδες έτοιμες να αποσταλούν περίπου την ίδια ώρα, δήλωσε στο Associated Press ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Mikael Dolsten.

Η Moderna προβλέπει 60 έως 90 ημέρες για να έχει έτοιμο για δοκιμή έναν συγκεκριμένο υποψήφιο για την omicron.

Άλλοι κατασκευαστές που κατασκευάζουν εμβόλια COVID-19 χρησιμοποιώντας διαφορετική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της Johnson & Johnson, επιδιώκουν επίσης πιθανές ενημερώσεις.

Η Pfizer και η Moderna έχουν ήδη παρασκευάσει με επιτυχία πειραματικές δόσεις για να ταιριάξουν με τη δέλτα και μια άλλη παραλλαγή που ονομάζεται beta, λήψεις που δεν χρειάστηκαν αλλά προσέφεραν πολύτιμη πρακτική.

Μέχρι στιγμής, τα αρχικά εμβόλια έχουν προσφέρει τουλάχιστον κάποια διασταυρούμενη προστασία έναντι προηγούμενων παραλλαγών. Ακόμα κι αν η ανοσία έναντι τhw όμικρον δεν είναι τόσο καλή, ο Δρ Anthony Fauci, ο κορυφαίος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, ελπίζει ότι το μεγάλο άλμα αντισωμάτων που προκαλείται από αναμνηστικές δόσεις θα αντισταθμίσει.

Η προκαταρκτική εργαστηριακή δοκιμή της Pfizer, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, υπαινίσσεται ότι μπορεί να ισχύει, αλλά τα αντισώματα δεν είναι το μόνο στρώμα άμυνας. Τα εμβόλια διεγείρουν επίσης Τ κύτταρα που μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες εάν κάποιος μολυνθεί, και οι πρώτες δοκιμές της Pfizer έδειξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτά δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την omicron. Επίσης, με κάθε δόση σχηματίζονται κύτταρα μνήμης που μπορούν να δημιουργήσουν νέα και κάπως διαφορετικά αντισώματα. «Πραγματικά εκπαιδεύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα όχι μόνο να αντιμετωπίζει καλύτερα τις υπάρχουσες παραλλαγές, αλλά στην πραγματικότητα προετοιμάζει ένα ευρύτερο ρεπερτόριο για να αντιμετωπίσετε νέες παραλλαγές», είπε ο Dolsten.

Το πόσο επιθετική είναι μια μετάλλαξη παίζει επίσης ρόλο στο αν θα πρέπει να επαναδιαμορφωθεί το εμβόλιο.

Η Omicron φαίνεται να εξαπλώνεται εύκολα, αλλά οι πρώτες αναφορές από Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες υπαινίσσονται ότι μπορεί να προκαλέσει ηπιότερες λοιμώξεις από προηγούμενες παραλλαγές.

Ο FDA είπε ότι οι εταιρείες δεν θα χρειαστούν τεράστιες μελέτες προσαρμοσμένων εμβολίων, αλλά μικρές για να μετρήσουν εάν τα άτομα που λαμβάνουν το ενημερωμένο εμβόλιο έχουν ανοσολογικές αποκρίσεις συγκρίσιμες με αυτές των αρχικών, εξαιρετικά αποτελεσματικών εμβολίων.

Η Wherry δεν αναμένει δεδομένα από εθελοντές που δοκιμάζουν πειραματικές βολές στοχευμένες με όμικρον τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης προστατεύουν από τρία ή τέσσερα διαφορετικά στελέχη γρίπης με ένα εμβόλιο. Εάν απαιτείται προσαρμογή εμβολίου για την omicron, οι αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα φτιάξουν ένα ξεχωριστό ενισχυτικό εμβόλιο όμικρον ή θα το προσθέσουν στο αρχικό εμβόλιο — ή ίσως ακόμη και να ακολουθήσουν το μοντέλο της γρίπης και να δοκιμάσουν άλλο συνδυασμό. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μια σύνθετη λήψη COVID-19 θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Σε μια μικρή μελέτη της Moderna, ένα λεγόμενο δισθενές ενισχυτικό που περιέχει το αρχικό εμβόλιο και μια ειδική για βήτα δόση προκάλεσε μεγαλύτερο άλμα αντισωμάτων είτε από έναν αρχικό ενισχυτή Moderna είτε από την πειραματική βήτα-ειδική του βολή. Και οι επιστήμονες ήδη εργάζονται σε εμβόλια επόμενης γενιάς που στοχεύουν τμήματα του ιού λιγότερο επιρρεπή σε μεταλλάξεις.

Η Omicron φέρνει “άλλη μια σημαντική κλήση αφύπνισης”, είπε ο Wherry — όχι μόνο για να εμβολιάσει τον κόσμο αλλά να δημιουργήσει πιο ευέλικτες επιλογές για να ολοκληρώσει αυτή τη δουλειά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here