Αλκοόλ γιορτές: Πώς να αποφύγετε την υπερβολική λήψη αλκοόλ αυτά τα Χριστούγεννα

Τα άτομα που πάσχουν από εθισμό στο αλκοόλ μπορεί να είναι ευάλωτα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μπορεί να κληθούν να επιδοθούν σε κάτι που θα προτιμούσαν να αποφύγουν. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, για το οποίο μια ψυχίατρος στη Βόρεια Βιρτζίνια έχει συμβουλές για το τώρα και το μέλλον. “Η ιδανική κατάσταση είναι να μην υπάρχει καθόλου αλκοόλ στη φωτογραφία, κατά τη διάρκεια εορτασμών και οικογενειακών συγκεντρώσεων. Μερικές φορές αυτό δεν είναι δυνατό”, είπε η Δρ Lauren Grawert, ψυχίατρος εθισμών στο Kaiser Permanente στο Falls Church της Βιρτζίνια. “Έχετε μια προσχεδιασμένη απάντηση, που αν κάποιος σας προσφέρει ένα ποτό με αλκοόλ, θα νιώσετε άνετα να πείτε. Αν πρέπει να βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει αλκοόλ, απλά ετοιμάστε κάτι να πείτε με το οποίο αισθάνεστε άνετα για να το απορρίψετε”.

Μερικά παραδείγματα που είπε η Grawert ότι οι ασθενείς της βρήκαν ότι μπορούν να αποκρούσουν ευγενικά τις προσφορές ποτών:

  • Παίρνω ένα φάρμακο που δεν μπορώ να πιω αλκοόλ.
  • Παρόλο που θα μπορούσα να επιλέξω αλκοόλ, μου αρέσει πολύ πραγματικά  αυτό το αναψυκτικό.
  • Απλώς δεν αισθάνομαι πολύ καλά. Θα ήθελα λοιπόν να απέχσω προς το παρόν.
  • Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με “συμπληρώστε το μη αλκοολούχο ποτό”.

Μια δεύτερη στρατηγική αντιμετώπισης περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας δυνητικά επικίνδυνης κατάστασης με εφεδρική υποστήριξη.

“Το να έχεις αυτό που λέμε στον κόσμο του εθισμού σύντροφο λογοδοσίας, που είναι απλώς ένας φανταχτερός τρόπος να έχεις μαζί σου έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας, που είναι οικείος ή άνετος με την κατάστασή σου. Κάποιος που δεν πρόκειται να πιει και που θα μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις από αυτή την κατάσταση”. Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο σημαίνει περιορισμό της πρόσληψης σε 2 ποτά ή λιγότερο την ημέρα για τους άνδρες ή 1 ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες, τις ημέρες που καταναλώνετε αλκοόλ. “Τα σημερινά προϊόντα μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών διατίθενται σε μια σειρά δοχείων με ποικίλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, γεγονός που καθιστά τη δυνατότητα υπολογισμού των τυπικών ποτών ακόμη πιο κρίσιμη”.

Ο Grawert έχει συμβουλές για άτομα που είναι δυσαρεστημένα με την κατανάλωση αλκοόλ.

“Αυτό που μπορεί να είναι τρομακτικό για πολλούς ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μια αλλαγή με το αλκοόλ είναι η ιδέα να αφαιρέσουν το αλκοόλ από τη ζωή τους για πάντα. Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά συντριπτικό”, είπε. Έτσι, η μεγαλύτερη συμβουλή της που ισχύει για οτιδήποτε κάποιος προσπαθεί να αλλάξει είναι να ξεκινήσετε παίρνοντας το μια μέρα τη φορά. Και αν τύχει να έχετε υποτροπή, μην τα παρατάτε. “Μπορείτε ακόμα να συνεχίσετε με την αλλαγή σας και να είστε πολύ επιτυχημένοι. Έτσι, το να το παίρνετε μια μέρα τη φορά, να το παίρνετε μια ώρα τη φορά – αναλαμβάνοντας τον ελέφαντα με μικρά κομμάτια – αυτό είναι πραγματικά το κλειδί της επιτυχίας για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με τον εθισμό”, είπε ο Grawert.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ