Θυρεοειδής καρκίνος παχυσαρκία: 1 στους 5 καρκίνους θυρεοειδούς στο μέλλον θα σχετίζεται με την παχυσαρκία

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι για την πρόληψη του καρκίνου του θυρεοειδούς, πρέπει να αποφύγετε το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer. Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Maarit Laaksonen από τη Σχολή Μαθηματικών και Στατιστικής του UNSW. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε μελλοντικούς καρκίνους του θυρεοειδούς στην Αυστραλία αποδίδεται στα τρέχοντα επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Ο Δρ. Laaksonen, ανώτερος λέκτορας στο Data Science, είπε ότι αυτό είναι ανησυχητικό καθώς ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στην Αυστραλία έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το 75% των Αυστραλών ανδρών και το 60% των γυναικών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

“Αυτό το εύρημα μεταφράζεται σε σχεδόν 10.000 καρκίνους του θυρεοειδούς τα επόμενα 10 χρόνια”, είπε ο Δρ Laaksonen. “Η παχυσαρκία εξηγεί το 75% αυτής της επιβάρυνσης στην Αυστραλία”, πρόσθεσε ο Δρ Laaksonen. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σωματικό λίπος είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ωστόσο, ο Δρ. Laaksonen είπε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αξιολογεί την επιβάρυνση του καρκίνου του θυρεοειδούς που αποδίδεται στα τρέχοντα επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας και συγκρίνει αυτή την επιβάρυνση ανά φύλο. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που είναι 2-3 φορές πιο συχνοί στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Ωστόσο, ο Δρ. Laaksonen είπε ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι η μελλοντική επιβάρυνση του καρκίνου του θυρεοειδούς που αποδίδεται στο υπέρβαρο/παχύσαρκο είναι υψηλότερη για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Παχυσαρκία και καρκίνος θυρεοειδούς

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία εξηγεί δύο στους πέντε καρκίνους του θυρεοειδούς στους άνδρες και έναν στους 10 καρκίνους του θυρεοειδούς στις γυναίκες. “Δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό τι προκαλεί τη διαφορά φύλου στον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς που σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία. Αλλά τα ευρήματά μας προσθέτουν στοιχεία στην επείγουσα ανάγκη να σταματήσει και να αντιστραφεί η τρέχουσα παγκόσμια τάση αύξησης βάρους, ιδιαίτερα της παχυσαρκίας και ειδικά στους άνδρες”, πρόσθεσε ο Δρ Laaksonen. “Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής δεν φαίνεται να εμπλέκονται, αλλά η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, η έλλειψη ιωδίου και ορισμένοι γενετικοί παράγοντες και το οικογενειακό ιστορικό είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μοιάζει λίγο με τον καρκίνο του προστάτη και οι παράγοντες κινδύνου του δεν είναι ακόμη πολύ καλοί κατανοητό”, είπε ο Δρ Laaksonen.

Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε επτά αυστραλιανές μελέτες κοόρτης στις οποίες συμμετείχαν 370.000 συμμετέχοντες, οι οποίες επέτρεψαν την αξιολόγηση λιγότερο κοινών καρκίνων όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς. “Συνδέσαμε τα δεδομένα από αυτές τις επτά μελέτες, που όλες εξασφάλισαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος [ΔΜΣ] των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης, με τις εθνικές βάσεις δεδομένων για τον καρκίνο και τον θάνατο”, εξήγησε ο Δρ. Laaksonen. “Υπολογίσαμε τον ενημερωμένο επιπολασμό του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στον πληθυσμό της Αυστραλίας από την τελευταία Εθνική Έρευνα Υγείας από το 2017-2018. Στη συνέχεια συνδυάσαμε την ισχύ του συσχετισμού και τις εκτιμήσεις επιπολασμού έκθεσης για να εκτιμήσουμε τα αποδιδόμενα κλάσματα του πληθυσμού [PAF]. Τα PAF περιέγραψαν ποιο κλάσμα μελλοντικών καρκίνων σε επίπεδο πληθυσμού εξηγείται από την τρέχουσα έκθεση.”

Οι προηγμένες μέθοδοι PAF επέτρεψαν αμερόληπτες εκτιμήσεις επιβάρυνσης ασθενειών, καθώς και τη σύγκριση της επιβάρυνσης ασθενειών που μπορούσε να προληφθεί ανά υποομάδες πληθυσμού στη μελέτη. “Αυτές οι μέθοδοι απαιτούν πρόσβαση σε δεδομένα μεγάλης κοόρτης”, είπε ο Δρ. Laaksonen. Καθώς ο επιπολασμός του υπέρβαρου/παχυσαρκίας είναι υψηλότερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, αυξάνει τη διαφορά φύλου στο βάρος του καρκίνου του θυρεοειδούς. “Τέλος, πολλαπλασιάσαμε τις εκτιμήσεις του PAF με τους προβλεπόμενους αριθμούς καρκίνων του θυρεοειδούς τα επόμενα δέκα χρόνια (2021-2030) για να πάρουμε τους απόλυτους αριθμούς καρκίνων του θυρεοειδούς που αναμένεται να εμφανιστούν λόγω σωματικού λίπους”, είπε ο Δρ Laaksonen. Ο στόχος του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από κοινού από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και το Ινστιτούτο Καρκίνου NSW, ήταν να αξιολογηθεί για πρώτη φορά η μελλοντική επιβάρυνση του καρκίνου στην Αυστραλία και οι καθοριστικοί παράγοντες του.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here