G7: «Ενιαίο μέτωπο» έναντι των «παγκόσμιων απειλών» από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των 7


Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συναντώνται σήμερα και αύριο στο Λίβερπουλ, στη βόρεια Αγγλία, για να επιδείξουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις «παγκόσμιες απειλές» και για να συζητήσουν κυρίως για τη Ρωσία, τα στρατιωτικά γυμνάσια της οποίας στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλούν ανησυχία.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η χώρα της οποίας έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7, θα ζητήσει από τους ομολόγους της «να επιδείξουν ενιαίο μέτωπο έναντι των κακόβουλων συμπεριφορών –περιλαμβανομένων των ρωσικών θέσεων απέναντι στην Ουκρανία—και να δεσμευθούν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την παροχή οικονομικής στήριξης ώστε να υπερασπιστούν ‘τα σύνορα της ελευθερίας’ στον κόσμο».

Εδώ και εβδομάδες το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι επιθυμεί να εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Η Λις Τρας, που αντικατέστησε τον Σεπτέμβριο τον Ντόμινικ Ράαμπ στο υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποίησε την Τετάρτη τη Ρωσία ότι θα διαπράξει «ένα στρατηγικό σφάλμα», αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις της απηχούν αυτές του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε «ενημερώσει» την προηγουμένη τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα έρθει αντιμέτωπη με «ισχυρές κυρώσεις, μεταξύ άλλων και οικονομικές», σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Εκτός από αυτό το ευαίσθητο θέμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας θα συζητήσουν τις κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο, κυρίως στη Μιανμάρ όπου την 1η Φεβρουαρίου ο στρατός ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Ενιαίο μέτωπο»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αναμένεται επίσης να ζητήσουν από το Ιράν να σταματήσει την πυρηνική κλιμάκωση και να επιστρέψει στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Αυτό το Σαββατοκύριακο οι δημοκρατίες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως θα λάβουν θέση απέναντι στους επιτιθέμενους που προσπαθούν να πλήξουν την ελευθερία και θα στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα επιδείξουμε ενιαίο μέτωπο», δήλωσε η Τρας.

«Επιθυμώ οι χώρες της G7 να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η τεχνολογία και η ασφάλεια προκειμένου να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε και να προωθούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Πρόκειται για τη δεύτερη διά ζώσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 φέτος, έπειτα από μια συνεδρίασή τους τον Μάιο στο Λονδίνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε χθες Παρασκευή στο Λίβερπουλ, όπου συναντήθηκε με την Τρας, όπως και με τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, την Αναλένα Μπέρμποκ. Μετά τη G7 ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στη νοτιοανατολική Ασία, σε μια περιοδεία που έχει στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία της περιοχής του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού στη στρατηγική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Τρας θα συμμετάσχει σε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους της των χωρών της G7 και της ΕΕ. Η Νότια Κορέα και η Αυστραλία θα συμμετάσχουν στη συνάντηση ως «προσκεκλημένες», ενώ και άλλες χώρες θα λάβουν μέρος διαδικτυακά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ