Βουλγαρία: Ανακοινώνεται νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κίριλ Πέτκοφ


Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας όρισε σήμερα πρωθυπουργό της χώρας τον Κίριλ Πέτκοφ, συνιδρυτή μιας νέας κίνησης κατά της διαφθοράς, την επομένη της ανακοίνωσης μιας συμφωνίας μεταξύ τεσσάρων σχηματισμών, η οποία βάζει τέλος στην πολιτική κρίση.

Ο Πέτκοφ παρουσίασε αμέσως τον κατάλογο της ομάδας του, η οποία αποτελείται από πολλά νέα πρόσωπα που έχουν έρθει από το εξωτερικό και προέρχονται από επιχειρηματικούς κύκλους.

«Δεν θα χάσουμε ούτε λεπτό, δεν θα ξοδέψουμε ούτε ένα λεβ περισσότερο με αναποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Πέτκοφ, ένας 41χρονος επιχειρηματίας που στράφηκε πρόσφατα στην πολιτική.

Χθες είχε ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας συνασπισμού με τρεις άλλους σχηματισμούς, από τη δεξιά («Δημοκρατική Βουλγαρία») μέχρι τους σοσιαλιστές, περνώντας από το εικονοκλαστιτκό κόμμα που ίδρυσε ο πρώην τραγουδιστής Σλάβι Τριφόνοφ.

Στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο, που αναμένεται να εγκρίνει επισήμως την κυβέρνηση μεθαύριο, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα διαθέτει πλειοψηφία 134 στους 240 βουλευτές.

«Σ’ εσάς ανήκει η ευθύνη να μεταρρυθμίσετε μια διεφθαρμένη εξουσία, να ξεπεράσετε τη διαφθορά, την αυθαιρεσία, τις ανισότητες και την αδικία», δήλωσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δίνοντας την πρωθυπουργική εντολή στον Πέτκοφ.

Η Βουλγαρία βρίσκεται έτσι στον επίλογο μιας πολιτικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση φέτος τριών βουλευτικών εκλογών.

Ενωμένα εναντίον του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, τα τέσσερα κόμματα υποσχέθηκαν να εξαλείψουν την ενδημική διαφθορά και να μεταρρυθμίσουν το δικαστικό σύστημα.

Μια άλλη δηλωμένη προτεραιότητα του Κίριλ Πέτκοφ είναι να επιταχύνει την εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19. Με πλήρως εμβολιασμένο μόνο το 26% του πληθυσμού της, η Βουλγαρία των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επίσης από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο.

Η συμφωνία συνασπισμού που υπογράφηκε χθες, Παρασκευή, και εκτείνεται σε 140 σελίδες, «αποτελεί μια εγγύηση σταθερότητας της μελλοντικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Παρβάν Σιμενόνοφ, αναλυτής της Gallup International, όταν ερωτήθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BNT.

Έστω κι αν «στην καθημερινότητα, η λειτουργία θα είναι περίπλοκη», καθώς οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι μεγάλες, προειδοποιεί.

Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα είναι ο 44χρονος Ασέν Βασίλεφ, στενός συνεργάτης του Πέκτοφ, ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις υπεξαιρέσεις και να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας, που είναι η πιο φτωχή στην ΕΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ