Υπερμελάγχρωση: Ποιες είναι οι αιτίες του αποχρωματισμού στο δέρμα μας;

Παλεύετε με ανομοιόμορφους τόνους δέρματος ή αποχρωματισμό στο πρόσωπό σας; Εφαρμόζετε στο δέρμα σας με κρέμες και θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα; Αυτό είναι πιθανώς επειδή δεν γνωρίζετε την αιτία της υπερμελάγχρωσής σας. Μπορείτε να κάνετε πολλά για το δέρμα σας και να μην βλέπετε καμία διαφορά εάν η θεραπεία ή τα προϊόντα δεν βασίζονται σε μια συγκεκριμένη αιτία. Ο αποχρωματισμός λόγω ανομοιόμορφης υπερμελάγχρωσης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Τι είναι η υπερμελάγχρωση και γιατί εμφανίζεται;

Οι δερματολόγοι αναφέρονται σε κηλίδες δέρματος που γίνονται πιο σκούρες από τις γύρω περιοχές του δέρματος ως υπερμελάγχρωση. Όταν το δέρμα δημιουργεί περισσότερη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του, εμφανίζεται υπερμελάγχρωση. Ως αποτέλεσμα, κηλίδες ή μπαλώματα του δέρματος μπορεί να φαίνονται πιο σκούρες από τις γύρω περιοχές. Η μελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε μικρές κηλίδες, να εξαπλωθεί σε μεγάλες περιοχές ή να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Ορισμένοι τύποι υπερμελάγχρωσης, όπως το μέλασμα και οι κηλίδες από τον ήλιο, είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στο ηλιακό φως, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Άλλοι τύποι υπερμελάγχρωσης αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή φλεγμονής του δέρματος, όπως κοψίματα, εγκαύματα, ακμή ή λύκος. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο σώμα.

Τα αίτια του αποχρωματισμού & της υπερμελάγχρωσης

Μέλασμα

Γνωστό και ως χλόασμα ή «μάσκα εγκυμοσύνης», το μέλασμα θεωρείται ότι προκαλείται από ορμονικές αλλαγές και μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι υπερχρωματισμένες περιοχές εντοπίζονται συχνότερα στα μάγουλα, το άνω χείλος, το μέτωπο και τη μύτη σε αυτή την περίπτωση. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που το σώμα σας περνά από ορμονικές αλλαγές, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξωτερικά εμφανιζόμενες καταστάσεις όπως ακμή, ραγάδες και μέλασμα είναι μερικές από αυτές.

Ηλιακές κηλίδες

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος παράγοντας αποχρωματισμού και ατίθασης μελάγχρωσης από τον δυνατό ήλιο. Το φως του ήλιου όχι μόνο σας αποστραγγίζει σωματικά και πνευματικά, αλλά η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία παίζει διαρκώς σοβαρά παιχνίδια με το δέρμα σας. Επίσης γνωστά ως κηλίδες συκωτιού ή ηλιακές φακές. Προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο με την πάροδο του χρόνου. Γενικά, εμφανίζονται ως κηλίδες σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως τα χέρια και το πρόσωπο. Τώρα ξέρετε γιατί δίνεται τόση έμφαση σε ένα καλό αντηλιακό;

Μεταφλεγμονώδης Υπερμελάγχρωση

Κάντε μια παύση και ρίξτε μια ματιά στο σώμα σας, είναι πιθανό να παρατηρήσετε κάποιο σημάδι ή μελάγχρωση που προκαλείται λόγω πληγής ή τραυματισμού που μπορεί να είχατε στο πρόσφατο παρελθόν ή ακόμα και πριν από χρόνια (κατά καιρούς). Αυτό προκαλείται από τραυματισμό του δέρματος ή φλεγμονή. Η ακμή, το έκζεμα, οι βράσεις και οι πληγές είναι κοινές αιτίες αυτού του τύπου μελάγχρωσης.

Μελάγχρωση που προκαλείται από φάρμακα

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει μια ξαφνική και ασυνήθιστη ανάπτυξη μελάγχρωσης όταν υποφέρατε από μια πάθηση ή ακολουθούσατε μια προτεινόμενη θεραπεία. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει αποχρωματισμό. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπερκινητικότητα μελανοκύλων ή ευαισθησία στον ήλιο. Τα αντισυλληπτικά χάπια, τα ρετινοειδή, τα ανθελονοσιακά φάρμακα, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για τον καρκίνο είναι μερικά παραδείγματα.

Acanthosis Nigricans

Η μέλαινα ακάνθωση είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί σκούρο αποχρωματισμό στις πτυχές και τις πτυχές του σώματος. Οι μασχάλες, οι πτυχές της βουβωνικής χώρας και η πτυχή του γιακά είναι οι πιο συχνά επηρεασμένες περιοχές. Το Acanthosis nigricans είναι μια πάθηση του δέρματος που προκαλεί σκούρο, βελούδινο αποχρωματισμό στις πτυχές και τις πτυχές του σώματος. Το προσβεβλημένο δέρμα παχαίνει επίσης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here