Αυξάνονται οι εκπτώσεις για το φυσικό αέριο, αλλάζουν οι επιδοτήσεις για το ρεύμα


Μεγαλύτερες εκπτώσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου ετοιμάζει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να περιορίσει τις μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες αγγίζουν και το 180%, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»: «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για τον μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Για το φυσικό αέριο μέχρι τώρα έχει δοθεί 15% έκπτωση στα νοικοκυριά, όμως, αυτό δεν αρκεί και για αυτό θα αυξηθεί. Ο ακριβής αριθμός της έκπτωσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα αφορά και στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Πάντως, σύμφωνα με προμηθευτές ενέργειας, αν και το σχετικό μέτρο ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, εντούτοις η ΔΕΠΑ Εμπορίας ακόμη δεν έχει περάσει την έκπτωση 15% στις εταιρείες παρόχους που είναι πελάτες της, έτσι ώστε κι εκείνες να την περάσουν στην κατανάλωση.

Την ίδια στιγμή, έχει αποφασισθεί με το νέο έτος η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας θα δίνεται μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για κατάργηση της επιχορήγησης σε όλα τα νοικοκυριά, καθώς το συγκεκριμενο μέτρο εμπίπτει στην κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Πλέον, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών σχεδιάζουν τη διαμόρφωση εισοδηματικών κριτηρίων με κατώφλι σίγουρα τα όρια των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Τα συγκεκριμένα νοικοκυριά που εντάσσονται στο ΚΟΤ έχουν εισοδήματα που φτάνουν έως 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπα και έως 18.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Στους δικαιούχους του ΚΟΤ συμπεριλαμβάνονται επίσης και νοικοκυριά με εισοδήματα έως και 27.000 ευρώ και πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ