Πάρκινσον: 7 δευτερεύοντα συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

ΜΗ νόσος του Πάρκινσον, η οποία συνήθως προσβάλλει άτομα άνω των 65 ετών. Είναι προοδευτική, αφαιρεί σταδιακά τις κινητικές ικανότητες. Έτσι, αφήνει τους ασθενείς με αργό και άβολο βάδισμα, άκαμπτα άκρα, τρέμουλο και έλλειψη ισορροπίας.

Κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον. Οι περισσότερες περιπτώσεις προκύπτουν αυθόρμητα και μερικές είναι κληρονομικές.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στην περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται “φαιά ουσία”. Αυτά είναι τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που βοηθά στον έλεγχο της μυϊκής κίνησης.

Όταν σκέφτεστε τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον το μυαλό σας πάει στο τρέμουλο, στους δύσκαμπτους μύες, στο αργό βάδισμα και σε άλλα κινητικά προβλήματα. Αλλά υπάρχει επίσης μια ολόκληρη σειρά από άλλα, δευτερεύοντα συμπτώματα, λέει η δρ. Liana Rosenthal, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας για τη Νόσο του Πάρκινσον του Morris K. Udall Center.

Τα 7 δευτερεύοντα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον

 • Ζαλάδα
  Το αίσθημα ζάλης κατά την ορθοστασία, λόγω ορθοστατικής υπότασης, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον. Μπορεί να έρθει από μια πτώση της αρτηριακής πίεσης.
 • Δυσκοιλιότητα, ή αίσθημα πληρότητας
  Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ κοινά στη νόσο του Πάρκινσον και προκύπτουν από την επιβράδυνση της δραστηριότητας των λείων μυών στο πεπτικό σύστημα.
 • Ουρολογικά προβλήματα
  Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η συχνή ή/και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ακόμα κι αν η κύστη σας δεν είναι γεμάτη.
 • Κράμπες στους μύες
  Ένα ακόμα συχνό σύμπτωμα, καθώς και μια παρενέργεια των φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου, είναι η δυστονία, η οποία είναι επώδυνη κράμπα στους μύες. Η δυστονία είναι συνήθως στα πόδια, τα χέρια, τον λαιμό, ή το πρόσωπο.
 • Σεξουαλικά προβλήματα
  Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση, ή μειωμένη λίμπιντο. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν μειωμένη λίμπιντο, αδυναμία οργασμού και μειωμένη κολπική λίπανση. Η βραδυκινησία και η ακαμψία μπορούν επίσης να επηρεάσουν την σεξουαλική σας ζωή.
 • Προβλήματα λόγου
  Είναι σύνηθες οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον να εμφανίζουν υποφωνία (χαμηλή ένταση φωνής) και δυσαρθρία (δυσκολία στην ομιλία), μεταξύ άλλων προβλημάτων.
 • Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
  Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το μάσημα και η κατάποση είναι πιο δύσκολα, οδηγώντας σε ενοχλητικά προβλήματα με τα σάλια και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κίνδυνο υποσιτισμού ή πνιγμού ή αναρρόφησης τροφών.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here