Πανδημία Ισραήλ: Φιλοξενεί τον τελικό της Μις Υφήλιος παρά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ

Πανδημία Ισραήλ: Οι διαγωνιζόμενες Μις Υφήλιος εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του προκαταρκτικού σταδίου του 70ου διαγωνισμού Μις Υφήλιος στην παράκτια πόλη Εϊλάτ της νότιας Ερυθράς Θάλασσας του Ισραήλ στις 10 Δεκεμβρίου 2021 – Γυναίκες από 80 χώρες διαγωνίστηκαν για το στέμμα της Μις Υφήλιος στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ την Κυριακή, με αρκετές διαγωνιζόμενες να αψηφούν την πίεση να μποϊκοτάρουν για να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους. Η 70η διοργάνωση του ετήσιου διαγωνισμού, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Ισραήλ, αντιμετώπισε επίσης επιπλοκές από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μεταξύ αυτών που διεκδικούν το κορυφαίο βραβείο είναι η Μις Μαρόκο Kawtar Benhalima και η Miss Bahrain Manar Nadeem Deyani, ενώ η πλειοψηφία των μουσουλμανικών εθνών εξομάλυνε τους δεσμούς με το Ισραήλ πέρυσι.

Το Υπουργείο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τεχνών της Νότιας Αφρικής προέτρεψε τη διαγωνιζόμενη να μείνει μακριά από το Εϊλάτ, επικαλούμενο «ωμότητες που διέπραξε το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων».

Το κάλεσμα απηχούσε παλαιστινιακές ομάδες που παρακάλεσαν τις διαγωνιζόμενες να αποφύγουν την εκδήλωση.

Η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ έγραψε: «Προτρέπουμε όλες τις συμμετέχουσες να αποσυρθούν, για να αποφύγουν τη συνενοχή στο καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ και την παραβίαση των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Παρά αυτές τις κλήσεις, η Miss South Africa Lalela Mswane βρισκόταν στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, όπου ο τελικός διαγωνισμός ξεκινά τη νύχτα πριν αναδειχθεί η νικήτρια του 2021 περίπου στις 03:00 GMT τη Δευτέρα.

Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Ιερουσαλήμ στα τέλη του περασμένου μήνα, η βασιλεύουσα Μις Υφήλιος Αντρέα Μέζα, από το Μεξικό, είπε ότι ο διαγωνισμός πρέπει να απομακρυνθεί από την πολιτική.

«Η Μις Υφήλιος ως θεσμός δεν είναι πολιτικό κίνημα, ούτε θρησκευτικό. Αφορά τις γυναίκες και το τι μπορούν να προσφέρουν».

Η Ινδονησία και η Μαλαισία με μουσουλμανική πλειοψηφία, έθνη που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, δεν έχουν στείλει διαγωνιζόμενες, αλλά και οι δύο ανέφεραν επιπλοκές που σχετίζονται με την πανδημία και όχι το ιστορικό δικαιωμάτων του Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ομαλοποίησαν επίσης τους δεσμούς με το Ισραήλ πέρυσι και όπου ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επρόκειτο να πραγματοποιήσει ιστορική επίσκεψη την Κυριακή, δεν έχουν στείλει επίσης υποψήφια.

Αλλά τα ΗΑΕ είπαν ότι αυτό οφείλεται σε χρονικούς περιορισμούς στην επιλογή της εθνικής νικήτριας. – «Κριτική» – Οι διαγωνιζόμενες προσγειώθηκαν στο Ισραήλ στα τέλη του περασμένου μήνα και έκτοτε έχουν περιοδεύσει σε τοποθεσίες, μερικές φορές δεχόμενες κριτική για πολιτιστική αναισθησία.

Σε μια στάση στην πόλη Ραχάτ των Βεδουίνων, οι υποψήφιες φορούσαν ρόμπες με παραδοσιακά παλαιστινιακά κεντήματα ενώ κυλούσαν φύλλα σταφυλιού –ενώ η Μις Φιλιππίνες Μπεατρίς Λουίτζι Γκόμεζ ανέφερε στο Twitter ότι ήταν μια «Ημέρα στη ζωή ενός Βεδουίνου».

Οι Βεδουίνοι είναι ένας παραδοσιακά νομαδικός λαός που ανήκει στην κοινότητα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ. Παραπονούνται εδώ και καιρό για διακρίσεις στη στέγαση και την εκπαίδευση. «Αποικιοκρατία, ρατσισμός, πολιτιστική ιδιοποίηση, πατριαρχία, ασβεστοποίηση, όλα σε ένα μέρος», έγραψε στο Twitter η Ines Abdel Razek από την ομάδα υπεράσπισης του Παλαιστινιακού Ιδρύματος για τη Δημόσια Διπλωματία Palestine Institute for Public Diplomacy. Οι συμμετέχουσες στον διαγωνισμό, του οποίου ήταν συνιδιοκτήτης ο Ντόναλντ Τραμπ πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 28 ετών και μπορεί να μην έχουν παντρευτεί ποτέ ή να μην έχουν κάνει παιδί.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, την τελετή στέψης θα παρακολουθήσουν 600 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 172 χώρες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here