Παραλλαγή Όμικρον: Στο μικροσκόπιο δύο νέα ύποπτα κρούσματα στην Κρήτη – Σε περιορισμό οι νοσούντες


Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, μετά τον εντοπισμό δύο νέων ύποπτων κρουσμάτων για τη μετάλλαξη Όμικρον. Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κρήτη και αν επιβεβαιωθούν, συνολικά η χώρα μας θα «μετράει» 5 κρούσματα της Όμικρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο νέα ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν στο νομο Λασιθίου και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν την παραλλαγή Όμικρον. Τα δύο ύποπτα κρούσματα και οι νοσούντες τέθηκαν σε περιορισμό.

Αναμένονται και νέοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ενώ σε τεστ υποβλήθηκαν όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους το τελευταίο διάστημα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία καθώς τα συμπτώματα τους είναι ήπια.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παραλλαγή Όμικρον είναι πλέον παρούσα σε 63 χώρες. Όπως ανέφερε χθες, η νέα παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Επιπρόσθετα, η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για «μια μείωση της αποτελεσματικότητας» σε ό,τι αφορά την προστασία κατά «της μόλυνσης και της μετάδοσης».

Σύμφωνα πάντως με την Pfizer, το εμβόλιό της «εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό» έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον. Ήδη οι χώρες, η μία μετά την άλλη, προτρέπουν τον πληθυσμό να λάβει αναμνηστική δόση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων. Εξαιτίας της πρόωρης εγκατάλειψης υγειονομικών περιορισμών αλλά και ανεπαρκών μερικές φορές ποσοστών εμβολιασμού.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ