Νεφρά υγεία: Συμβουλές για να εξασφαλίσετε την βέλτιστη υγεία του νεφρού σας


Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης ή το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας θέτουν έναν στους τρεις ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν νεφρική νόσο. Αλλά ακόμα κι αν δεν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες κινδύνου, είναι σημαντικό να φροντίζετε αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά όργανα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας όσο το δυνατόν πιο υγιή σε κάθε στάδιο της ζωής σας:

  • Ενυδατωθείτε, αλλά μην το παρακάνετε: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει την υπερβολική ενυδάτωση ως αποτελεσματική πρακτική για την ενίσχυση της νεφρικής λειτουργίας. Έτσι, ενώ είναι πάντα καλή ιδέα να πίνετε αρκετό νερό, το να πίνετε περισσότερα από τα τυπικά τέσσερα έως έξι ποτήρια την ημέρα πιθανότατα δεν θα βοηθήσει τα νεφρά σας να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.
  • Τρώτε υγιεινές τροφές: Τα περισσότερα νεφρικά προβλήματα προκύπτουν από άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Εξαιτίας αυτού, σας προτείνει να ακολουθήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να ελέγξετε το βάρος και την αρτηριακή πίεση. Η πρόληψη του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης θα βοηθήσει στη διατήρηση των νεφρών σε καλή κατάσταση.
  • Ασκηθείτε τακτικά: Όπως το να τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά να έχετε υπόψη σας πόση άσκηση κάνετε, ειδικά εάν δεν είστε υπό συνθήκες. Η υπερβολική προσπάθεια όταν δεν είσαι σε καλή φόρμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, ειδικά αν διατρέχεις υψηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο και δεν ασκείστε αλλά θέλετε να ξεκινήσετε, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα προπόνησης.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα και τα φυτικά φάρμακα: Οι υπερβολικές ποσότητες ορισμένων συμπληρωμάτων βιταμινών και ορισμένων εκχυλισμάτων βοτάνων μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα νεφρά σας. Μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν βιταμίνες και βότανα που σκοπεύετε να πάρετε.
  • Κόψτε το κάπνισμα (και το άτμισμα!): Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος στα νεφρά. Όταν οι νεφροί δεν έχουν επαρκή ροή αίματος, δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα βέλτιστα επίπεδα. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς και τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών: Αν και το άτμισμα μπορεί να μην εκθέσει κάποιον σε πολλές από τις τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου, η νικοτίνη εξακολουθεί να είναι πολύ εθιστική και σκληρή για το σώμα. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες στα διαλύματα ατμίσματος.
  • Μην το παρακάνετε με φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται: Τα κοινά μη συνταγογραφούμενα χάπια όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη (ΜΣΑΦ) μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά εάν λαμβάνονται πολύ τακτικά για παρατεταμένη περίοδο. Εάν έχετε υγιή νεφρά και χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα για περιστασιακό πόνο, πιθανότατα δεν ενέχουν κίνδυνο. Αλλά λέει ότι εάν τα παίρνετε για χρόνιο πόνο ή αρθρίτιδα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την παρακολούθηση της λειτουργίας των νεφρών σας ή την εύρεση εναλλακτικών τρόπων ελέγχου του πόνου σας.
  • Εάν διατρέχετε κίνδυνο, κάντε τακτικό έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας: Εάν έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακή νόσο, ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγξει για νεφρική δυσλειτουργία ως μέρος της συνήθους φροντίδας για αυτές τις καταστάσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ