Μιχαηλίδου: Σημαία μας η παιδική προστασία


H Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στην παρουσίαση της Έκθεσης της UNICEF, για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα – Αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή στρατηγική, Child Guarantee.

Στους άξονες πολιτικής που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό κανένα παιδί να μην μένει πίσω αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στην παρουσίαση της Έκθεσης της UNICEF, για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα, η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε: «Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσα σε αυτά τα δυόμιση χρόνια, έχουμε κάνει σημαία μας την παιδική προστασία».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην παρουσίαση της Έκθεσης της UNICEF, για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή στρατηγική, Child Guarantee. Όπως εξήγησε η Υφυπουργός, η Ελλάδα ήταν μια από τις έξι μόλις χώρες που επιλέχθηκαν για να υλοποιήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά και η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που το ενσωμάτωσε στην εθνική της νομοθεσία.

Εκτενή αναφορά έκανε η Δόμνα Μιχαηλίδου στους άξονες πολιτικής που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό κανένα παιδί να μην μένει πίσω. Οι άξονες πολιτικής αφορούν τόσο σε δράσεις ευαλωτότητας όσο και σε οριζόντιες δράσεις, που στόχο έχουν την ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών. Ειδικότερα, η Υφυπουργός μίλησε για:

  • Το πρόγραμμα «Κυψέλη», το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών του. Επίσης, προωθεί την πρώιμη ανίχνευση και πρώιμη διάγνωση της όποιας αναπηρίας, με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε κάθε παιδί να μεγαλώνει όσο πιο λειτουργικό γίνεται.
  • Την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης. Σε αντίθεση με το παρελθόν, υπάρχει πλέον ορισμός όπου η παιδική κακοποίηση δεν περιλαμβάνει μόνο την σωματική, σεξουαλική και λεκτική αλλά και την ψυχολογική και την παραμέληση. Θεσπίστηκε επίσης, το λευκό ποινικό μητρώο για όποιον εργάζεται σε δομή που φροντίζει παιδιά και ταυτόχρονα ορίστηκε υπεύθυνος παιδικής προστασίας μέσα σε κάθε δομή – ένα πρόσωπο αναφοράς δηλαδή για την έγκαιρη γνωστοποίηση των περιστατικών κακοποίησης στις αρμόδιες αρχές.
  • Το πλαίσιο αποϊδρυματοποίησης. Σε αυτό περιλαμβάνεται όλες οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ώστε τα παιδιά των ιδρυμάτων να βρουν την κατάλληλη για αυτά οικογένεια. Μέσα σε 1,5 χρόνο 750 παιδιά (από τα 2.200) βρήκαν τη θαλπωρή μιας οικογένειας μέσα από τις ενέργειές μας. Μετρήσαμε τα παιδιά, καταχωρίσαμε ατομικό φάκελο οικογενειακής αποκατάστασης για κάθε ένα, διευρύναμε τα ηλικιακά όρια της αναδοχής, θεσμοθετήσαμε μηνιαίο επίδομα αναδοχής για κάθε ανάδοχο, διευρύναμε τα ηλικιακά όρια των υποψηφίων αναδόχων και διορθώσαμε μια μεγάλη αδικία δίνοντας πλέον το δικαίωμα στην υιοθεσία και την αναδοχή σε φορείς του HIV ή της Ηπατίτιδα Β, εφόσον ακολουθούν τη θεραπεία τους.

H Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Κανένα παιδί στην φτώχεια, κανένα παιδί σε κοινωνικό αποκλεισμό. Με προοδευτικές πολιτικές, διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσες ευκαιρίες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ