Μαρία Θεοδωρίδου: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία από το Ιατρικό Κέντρο Νότιας Αφρικής για την παραλλαγή Όμικρον [vid]


Επικαλούμενη τη φράση του Βάουτσιχ, ότι για την παραλλαγή «Όμικρον» υπάρχουν λιγότερο ευχάριστα, αλλά και ευχάριστα νέα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας (13/12), ανέφερε ότι τα λιγότερο ευχάριστα νέα αφορούν κυρίως την μεταδοτικότητα του ιού, που αναμένεται να αυξήσει τις νοσηλείες, να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και ίσως να αυξήσει και την θνητότητα. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος αξιωματούχος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα Νοσοκομείων, έχουν κάποια αισιόδοξη επένδυση, προσέθεσε.

Τα στοιχεία από το Ιατρικό Κέντρο της Νότιας Αφρικής

  • Παρά τον μικρό αριθμό των ασθενών – 42 – οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο.
  • Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Covid. Είχαν πάει στο νοσοκομείο για κάτι διαφορετικό και κάτι ήπιο.
  • Συγκρίνοντας την κλινική εμφάνιση στο κύμα της «Όμικρον» με τα προηγούμενα κύματα, διακρίνουν σταθερά ορισμένα χαρακτηριστικά:
  1. Πρώτον, ότι το 80% αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.
  2. Δεύτερον, ότι η νοσηλεία αυτών των ασθενών είναι βραχεία. Είναι 2,8 ημέρες σε σχέση με 8,5 στα προηγούμενα κύματα που είχαν παρουσιαστεί στην Νότιο Αφρική.
  3. Επίσης η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6%, σε σχέση με 17%.

 

Επιφυλακτική η επιστημονική κοινότητα σε σχέση με την Όμικρον

Όπως, εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, τα δεδομένα που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος αξιωματούχος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής δεν εφησυχάζουν την επιστημονική κοινότητα που διατηρεί τις επιφυλάξεις της σε σχέση με την νέα παραλλαγή. Και τούτο διότι:

  • Πρώτον, τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας και δεν ξέρουν πως η μεγαλύτερη ηλικία θα επιδράσει στην κλινική έκφραση του ιού ή σε άτομα που έχουν υποκείμενα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και οι διαβήτης.
  • Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις που εξέφρασε σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που θεωρεί και χαρακτηρίζει την παραλλαγή «Δέλτα» ότι έχει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο, αλλά ότι πρέπει με τη σχετική προσοχή να περιμένουμε τα νεότερα δεδομένα. Διότι ακόμη και αν είναι ηπιότερος της «Δέλτα», θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας.

 

Τα στοιχεία αναδεικνύουν τη σταθερή αξία του εμβολιασμού: H 3η δόση μειώνει τη θνητότητα στους 60+ κατά 90%

Ευαίσθητη είναι η ηλικία των παιδιών, αλλά ευαίσθητη είναι και η άνω των 60 ετών, που παροτρύνονται με όλους τους τρόπους για εμβολιασμό με την πρώτη, αν δεν έχουν εμβολιαστεί, ή με 3η δόση. Ειδικότερα, όπως είπε η καθηγήτρια, μελέτες τονίζουν ότι με την 3η δόση, αυξάνεται κατά 25 φορές ο τίτλος των αντισωμάτων, ενώ σύμφωνα με το CDC σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με την 3η δόση, μειώνεται η θνητότητα κατά 90% και 20 φορές ο κίνδυνος σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες. “Βλέπουμε λοιπόν ότι η επιστημονική έρευνα δίνει απαντήσεις βαθμιαία, αλλά σε πολλές αβεβαιότητες, αναδεικνύοντας πάντα τη σταθερή αξία των εμβολίων”, κατέληξε η κα Θοεδωρίδου.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ