Ξύπνησε η Ευρώπη; «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία για τα Βαρώσια», λέει ο Μπορέλ


Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία παρανομεί συστηματικά στην Κύπρο, οι Ευρωπαίοι επιμένουν να κάνουν τα… στραβά μάτια.

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει μέσα από αναλυτικά ρεπορτάζ στο Newsbomb.gr πως οι πράξεις και οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι τόσες πολλές που το «τεκμήριο της αθωότητας» έχει προ πολλού χαθεί.

Μάλιστα, μέσα από τα κείμενά μας έχουμε απευθύνει έκκληση προς τις Βρυξέλλες να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις πρακτικές της Τουρκίας όταν φθάνει η ώρα της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής βέβαια, η «ωραία κοιμωμένη» Ευρώπη, με τα εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά, παραπέμπει συνεχώς τις αποφάσεις στο προσεχές μέλλον, αδυνατώντας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η σιωπή τους όμως είναι πλέον εκκωφαντική και επικίνδυνη. Η Τουρκία, βεβηλώνοντας περιουσίες και σπιλώνοντας μνήμες άνοιξε τα μαρτυρικά Βαρώσια στην Κύπρο, με τον ίδιο τον Ερντογάν μάλιστα να μεταβαίνει εκεί και να πραγματοποιεί «κιτς» σόου απειλώντας τον Ελληνισμό.

Αν και παραβίασε κατάφωρα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα ήταν απούσα, όπως και η Ευρώπη της αλληλεγγύης.
Σχεδόν 13 μήνες μετά, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να αξιολογήσουν εκ νέου τις πρακτικές του τουρκικού καθεστώτος στην μαρτυρική Κύπρο και πιο συγκεκριμένα τις φιέστες και τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια. Όχι, δεν ελήφθη καμία απόφαση, απλώς θα… επαναξιολογήσουν την κατάσταση!

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις επιλογές που περιλαμβάνονται στο έγγραφο επιλογών και να παραπέμψουν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (COREPER) την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειας της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων», ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, «το έγγραφο επιλογών ήταν ακριβώς αυτό, ένα έγγραφο που παρουσίαζε τις επιλογές της ΕΕ και δεν αφορούσε την προώθηση συγκεκριμένων αποφάσεων. Η απόφαση που λήφθηκε, σημείωσε, ήταν να αρχίσει η εργασία για ένα νέο νομικό καθεστώς κυρώσεων ειδικά προσαρμοσμένο στην κατάσταση στα Βαρώσια, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις».

Ναι, πρόκειται για εξοργιστική αντίδραση που γεννά και πολλά ερωτήματα για το τι είναι τελικά αυτό που αναγκάζει τους Ευρωπαίους να συνεχίζουν να «χαϊδεύουν» το τουρκικό καθεστώς, ωστόσο, αναγνωρίζουμε πως πρόκειται για μια πρόοδο, αν και ο Μπορέλ σημείωσε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για ενδεχόμενη απόφαση κυρώσεων.

Κατά τη συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, πρόσθεσε, τα κράτη μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και τη στήριξή τους στην προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και στον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Όπως είπε, μετά την παρουσίαση του εγγράφου «θα προχωρήσουμε σε αξιολόγηση των επιλογών στο τραπέζι, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων για όσους εμπλέκονται ευθέως στο άνοιγμα των Βαρωσίων τον περασμένο Ιούλιο».

Το Συμβούλιο, πρόσθεσε, θεωρεί πως η δημιουργία των συνθηκών που να ευνοούν μια θετική λύση, καθώς και «ΜΟΕ που αφορούν τα Βαρώσια παραμένουν καίριας σημασίας και θα συμβάλουν σε μια συνολική λύση του Κυπριακού».

Με απλά λόγια, «η μπάλα στην εξέδρα» και οι κυρώσεις… στο μέλλον, την ώρα που τουρκικά πολεμικά πλοία πλέον καθημερινά γύρω από τη Μεγαλόνησο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ