Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται στη μάχη για τον προϋπολογισμό μετά τη μίνι-κρίση για τις VIP ΜΕΘ


Ο Αλέξης Τσίπρας έσβησε τη «φωτιά» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαφορετικές φωνές για τις VIP ΜΕΘ και ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει την προσοχή του στη μάχη για τον προϋπολογισμό

Με στόχο να καταφέρει να αποδομήσει πλήρως την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της οικονομίας, αλλά και της διαχείρισης της πανδημίας και της ακρίβειας, ρίχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη του προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να «σβήσει» τη «σπίθα» της εσωκομματικής σύγκρουσης που ξέσπασε με αφορμή τις καταγγελίες για την ύπαρξη VIP ΜΕΘ, πριν μετατραπεί σε «πυρκαγιά», στηρίζοντας τον Ανδρέα Ξανθό, που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα».

Πανδημία και ακρίβεια

Η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, παραδοσιακά αποτελεί την κοινοβουλευτική «μητέρα των μαχών». Φέτος, η κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία της χρονιά, θα διεξαχθεί στη σκιά της διπλής κρίσης που χτυπούν την ελληνική κοινωνία.
Και πάνω σε αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα, στην πανδημία και στην ακρίβεια που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σκοπεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εστιάσει την κριτική του προς την κυβέρνηση.

Την «γραμμή» που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου το πενθήμερο που ακολουθεί, την κατέστησε απολύτως σαφή στους βουλευτές του κόμματος του ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ψεύτικο» Προϋπολογισμό, καθώς όπως σημείωσε, αγνοεί πλήρως την πανδημία και τη θεωρεί λήξασα. Μάλιστα, πρωτεύοντα ρόλο στην αντιπολιτευτική που αναμένεται να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έχει η πρόβλεψη για μείωση κατά 800 εκατομμύρια των κονδυλίων για την Υγεία, την ώρα που η χώρα μας δέχεται εδώ και εβδομάδες το ισχυρότερο χτύπημα από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από όλους να εστιάσουν, είναι φυσικά η ακρίβεια. Βάσει των προβλέψεων του Προϋπολογισμού, μόνο παροδικό φαινόμενο δεν μοιάζει να είναι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει παρουσιάσει αυξημένα κρατικά έσοδα μέσω των έμμεσων φόρων, τα οποία προκύπτουν από τις αυξήσεις των τιμών.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 9 μονάδων του ΑΕΠ στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση, που κατά το κόμμα της αξιωματικής είναι αντίστοιχη της τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έγινε το 2013, κατά την πιο σκληρή μνημονιακή περίοδο.

Σκληρή κριτική σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει και στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο και θεωρούν ότι αποκλείει πλήρως τις μικρομεσαιές επιχειρήσεις που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αψιμαχίες για τις ΜΕΘ

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της εσωκομματικής μίνι-κρίσης που ξέσπασε με αφορμή τις καταγγελίες συνδικαλιστών γιατρών, για την ύπαρξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που μένουν «κλειστές», ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης για τα λεγόμενα πολύ υψηλά πρόσωπα.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονταν οι τομεάρχες Υγείας και Παιδείας, Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Φίλης, που πήραν σαφείς αποστάσεις από τις καταγγελίες αυτές, την ώρα που το κόμμα τις ενέταξε για τα καλά στην αντιπολιτευτική του τακτική.

Αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι τα πράγματα θα «αγρίευαν», τελικά οι τοποθετήσεις επί του θέματος περιορίστηκαν σε χαμηλής έντασης αψιμαχίες.

Προς υπεράσπιση των δύο στελεχών έσπευσε στη τοποθέτηση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έκανε λόγο για «ανθρωποφαγία» από μερίδα συντρόφων τους. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας», που έσπευσαν να στηρίξουν τους συντρόφους τους.

Μάλιστα, ορισμένοι έδειξαν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για τις σκληρές διαρροές εναντίον των κυριών Ξανθού και Φίλη, φωτογραφίζοντας, χωρίς να τους κατονομάζουν, τους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά.

Έσβησε τη «σπίθα»

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε απόλυτα τα δύο στελέχη του που δέχθηκαν αυτές τις ημέρες σκληρή κριτική από τους συντρόφους τους, φροντίζοντας με την παρέμβαση του να σβήσει τη «σπίθα», πριν μετατραπεί σε «πυρκαγιά».

Στο κλείσιμό της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όλους τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να έχουν συγκροτημένη παρουσία στον προϋπολογισμό που να εκπέμπει γνώση των θεμάτων, τεκμηρίωση, αποφασιστικότητα και ενότητα.

Ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή από όλους σε αφορμές που εργαλειοποιούνται από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και χαρακτήρισε «τρικυμία σε ποτήρι εν απουσία της κοινωνίας και των αγωνιών της», τις συζητήσεις εσωκομματικής κατανάλωσης.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Ανδρέα Ξανθό για την χάραξη αντιπολιτευτικής γραμμής στα θέματα της πανδημίας και πως η γραμμή του κόμματος είναι και ενιαία και υπεύθυνη. Τέλος, ζήτησε εμφατικά να είναι όλοι και όλες πιο προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ