Ηνωμένο Βασίλειο κορωνοϊός: 500 χιλ. ραντεβού κλείστηκαν σε μια ημέρα, επιβάλλοντας την συνεισφορά εθελοντών


Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν κράτηση για την ενισχυτική τους δόση απέναντι στην Covid τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι ο ιστότοπος του NHS κατέρρευσε καθώς χιλιάδες αναζήτησαν ραντεβού. Ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε τον αριθμό μία ημέρα αφότου δεσμεύτηκε ότι θα προσφερθούν ενισχυτικές δόσεις σε όλα τα άτομα άνω των 18 ετών έως τις 31 Δεκεμβρίου. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σε χώρους εμβολιασμού τη Δευτέρα, με μερικούς να περιμένουν έως και πέντε ώρες για να κάνουν το εμβόλιο. Ο Πρωθυπουργός και το NHS κάνουν τώρα έκκληση για εθελοντές να βοηθήσουν στη λειτουργία των κέντρων εμβολιασμού. Την επόμενη εβδομάδα, εκατοντάδες ακόμη κινητές μονάδες θα εμφανιστούν σε όλη τη χώρα. Ανάμεσά τους, γήπεδα ποδοσφαίρου, εμπορικά κέντρα και ιππόδρομοι. Εν τω μεταξύ, από την Τρίτη, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα στην Αγγλία που έρχονται σε επαφή με οποιοδήποτε κρούσμα Covid θα πρέπει να κάνουν καθημερινά τεστ για επτά ημέρες.

Τι αλλάζει στα μέτρα απομόνωσης;

Μέχρι τώρα, οι επαφές των κρουσμάτων της Omicron έπρεπε να απομονωθούν για 10 ημέρες. Οι περισσότεροι μη εμβολιασμένοι ενήλικες θα πρέπει ακόμα να απομονωθούν εάν είναι επαφή οποιωνδήποτε κρουσμάτων Covid, είτε Omicron είτε όχι. Τη Δευτέρα, η παραγγελία κιτ από τον ιστότοπο της κυβέρνησης ανεστάλη προσωρινά εν μέσω υψηλής ζήτησης. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, φάνηκε ότι τα τεστ θα μπορούσαν να παραγγελθούν ξανά από τον κυβερνητικό ιστότοπο. Άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών θα μπορούν να κάνουν κράτηση για τα booster τους από την Τετάρτη. Ανώτερες πηγές υγείας είπαν ότι ο στόχος για το τέλος του έτους είναι πολύ φιλόδοξος και η παράδοση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, ένα εκατομμύριο δόσεις θα έπρεπε να χορηγούνται καθημερινά.

Ο πρωθυπουργός και η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS Αγγλίας Amanda Pritchard απευθύνουν έκκληση για «δεκάδες χιλιάδες» εθελοντές – από εκπαιδευμένους εμβολιασμούς έως διαχειριστές – να συμμετάσχουν στην «εθνική αποστολή» και να βοηθήσουν στην επίτευξη της επιτάχυνσης της ενίσχυσης. Ο κ. Τζόνσον είπε: “Πολλές χιλιάδες έχουν ήδη αφιερώσει τον χρόνο τους. Όμως σας χρειαζόμαστε να εμφανιστείτε ξανά, να εργαστείτε δίπλα στους λαμπρούς γιατρούς, τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τους φαρμακοποιούς μας, για να κάνετε εμβόλια και να σώσετε ζωές. Ελάτε λοιπόν, σας παρακαλώ, αν μπορείτε”. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 3.000 τοποθεσίες εμβολίων σε όλη τη χώρα που λειτουργούν από περισσότερους από 90.000 εθελοντές.

Πώς προχωράει το πρόγραμμα εθελοντισμού;

Μετά την προσπάθεια πρόσληψης του NHS της περασμένης εβδομάδας για 10.000 αμειβόμενους εμβολιασμούς, 4.500 άτομα έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους ενώ 13.000 εμφανίστηκαν ως εθελοντές διαχειριστές. Η μοντελοποίηση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εκτιμά ότι ο τρέχων αριθμός ημερήσιων μολύνσεων από το Omicron είναι περίπου 200.000, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Sajid Javid.

Η παραλλαγή Omicron έχει αυξηθεί σε περισσότερο από το 44% των κρουσμάτων στο Λονδίνο και αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην πόλη τις επόμενες 48 ώρες, είπε. Υπάρχουν 4.713 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Omicron, με 10 άτομα, ηλικίας μεταξύ 18 και 85, να νοσηλεύονται με την παραλλαγή στην Αγγλία, σύμφωνα με το UKHSA. Πρόσθεσε ότι όλα είχαν διαγνωστεί κατά ή πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και η πλειονότητα είχε λάβει δύο δόσεις εμβολίου. Τουλάχιστον ένα άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο πέθανε νοσώντας με την Omicron, επιβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον τη Δευτέρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε 54.661 νέα κρούσματα κορωνοϊού τη Δευτέρα, καθώς και 38 θανάτους εντός 28 ημερών από το θετικό τεστ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ