Εξουθένωση τεχνολογία: Τα υψηλότερα ποσοστά burnout εργαζομένων προκαλούν σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας

Μια νέα μελέτη από τον προμηθευτή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης 1Password διαπίστωσε ότι η εξουθένωση των εργαζομένων παρουσιάζει έναν σοβαρό, διάχυτο και πολύπλευρο κίνδυνο ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι σχεδόν σε κάθε κλάδο αναφέρουν υψηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, είπαν οι ερευνητές. Αυτό δυνητικά οδηγεί τους εργαζόμενους να αποθαρρύνουν τις απειλές για την ασφάλεια. “Οι υπάλληλοι με burnout, ανακαλύψαμε, είναι συχνά απαθείς και χαλαροί όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας”, έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης. “Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι οι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας αναφέρουν δυσανάλογα υψηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης”, πρόσθεσαν.

Οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο έχουν επισημάνει συνήθως τη σημασία της εκπαίδευσης των εργαζομένων ως μέρος ενός ισχυρού πλαισίου ασφαλείας. Αλλά η νέα έκθεση της 1Password υποδηλώνει ότι η εκπαίδευση από μόνη της δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα όταν τα μέλη του προσωπικού δεν αισθάνονται αφοσιωμένα. Η έκθεση βασίστηκε σε αποτελέσματα έρευνας από 2.500 ενήλικες της Βόρειας Αμερικής των οποίων η εργασία διεξάγεται κυρίως σε υπολογιστή. Διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους λέει ότι η επαγγελματική εξουθένωση επηρεάζει τα επίπεδα πρωτοβουλίας και κινήτρων του, καθώς και ότι το συναίσθημα μπορεί να αποτελεί κρίσιμη απειλή.

Για παράδειγμα, τρεις φορές περισσότεροιυπάλληλοι με burnout από τους ομολόγους τους λένε ότι οι πολιτικές ασφαλείας «δεν αξίζουν την ταλαιπωρία». Οι κουρασμένοι υπάλληλοι είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν, να κατεβάσουν ή να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές στην εργασία τους χωρίς την άδεια του τμήματος πληροφορικής και να χρησιμοποιήσουν εύκολους κωδικούς πρόσβασης που δεν θα ξεχάσουν. Πολλοί λένε επίσης ότι δεν είναι ρεαλιστικό για τις εταιρείες να διαχειρίζονται όλες τις εφαρμογές και τις συσκευές που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους. Ανησυχητικά, οι επαγγελματίες ασφάλειας αναφέρουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης – και σχεδόν το ένα τρίτο λέει ότι ψάχνει για νέες θέσεις εργασίας ή πρόκειται να παραιτηθεί.

“Οι επαγγελματίες ασφάλειας ήταν πιο πιθανό από άλλους τύπους εργαζομένων να πουν ότι εργάζονται γύρω από τις πολιτικές της εταιρείας τους επειδή προσπαθούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα πληροφορικής… ή επειδή μισούν το λογισμικό που παρέχει η εταιρεία τους”, σημείωσαν οι συντάκτες της έκθεσης. Ταυτόχρονα, το phishing παρέμεινε ένα κύριο μέλημα πολλών επαγγελματιών ασφάλειας, εκτός από το ransomware. “Με την τεράστια αύξηση στις συμμορίες ransomware αυτή την στιγμή, μπορεί να δούμε μείωση των εξελιγμένων επιθέσεων κατά μεγάλων οργανισμών, καθώς και εστίαση στην παραβίαση της ασφάλειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς τείνουν να έχουν λιγότερες άμυνες”, είπε ο John Donovan, επικεφαλής της ασφάλειας πληροφοριών στην εταιρεία λογισμικού κατά του κακόβουλου λογισμικού MalwareBytes, στην έκθεση.

Η έκθεση δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ δύο σημαντικών ζητημάτων στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης:

  • των απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
  • της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Δεν είναι μυστικό ότι οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και συστήματα υγείας έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ειδικά όταν πρόκειται για ransomware. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα εξουθένωσης των εργαζομένων μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης έχουν επίσης αυξηθεί. “Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι εταιρείες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ακούσιες απειλές από το εσωτερικό καθώς και σε εξαιρετικά στοχευμένες απειλές από έξω από τους οργανισμούς τους. Όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η συζήτηση για την εξουθένωση των εργαζομένων θα πρέπει να βρίσκεται μπροστά και στο επίκεντρο”, παρατήρησαν οι συντάκτες της έκθεσης 1Password.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here