Εμβολιασμός παιδιών: Ξεκινά ο εμβολιασμός, εξαντλήθηκαν τα ραντεβού εν αναμονή της δεύτερης δόσης


Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 5 έως 11 ετών με τις 60.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer που έχει προμηθευτεί η Κυβέρνηση από προχτές

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση για το εμβόλιο είναι τόσο μεγάλη, ώστε τα ραντεβού εξαντλήθηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα. Η επόμενη παρτίδα εμβολίων αναμένεται τον Ιανουάριο, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή των ραντεβού για τη δεύτερη δόση που δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

Ο λόγος σαφώς και σχετίζεται με την προμήθεια των εμβολίων. Σήμερα και για τις επόμενες 15 ημέρες στα συνολικά 75 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα πρόκειται να λάβουν την πρώτη δόση 31.000 παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ενώ όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, “ακολουθείται πάντα η ίδια διαδικασία, δηλαδή τα ραντεβού ανοίγουν με βάση το απόθεμα εμβολίων και δεσμεύονται οι απαιτούμενες δόσεις για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού”.

Τι γίνεται όταν ένα παιδί νοσήσει με κορωνοϊό πριν τον εμβολιασμό και άλλες ανησυχίες

Ένα παιδί που νοσεί με κορωνοϊό δεν μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα, όπως ισχύει σε κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Αντιθέτως, θα πρέπει να παρέλθει το χρονικό διάστημα 3 μηνών από τη νόσηση για να είναι σε θέση να λάβει το εμβόλιο. Μια άλλη ανησυχία που εκφράζεται έχει να κάνει με ενδεχόμενες αλλεργίες του παιδιού. Σε περίπτωση που το παιδί έχει κάποια αλλεργία σε συστατικά των mRNA εμβολίων, δηλαδή στην πολυαιθυλενογλυκόλη Peg και το πολυσορβικό 80, τότε αντενδείκνυται η χορήγησή του. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το εμβολιασμένο παιδί παραμένει στο χώρο για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το εμβόλιο. Με αυτό τον τρόπο, διαπιστώνεται άμεσα εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλεργία. Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι αρκετά ήπιες, δεδομένου ότι λαμβάνεται το 1/3 της δόσης που χορηγείται στους ενήλικες.

Χαρακτηριστικά, στην Αττική θα λειτουργούν αρχικά τα εξής εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιά 5 έως 11 ετών:

  • Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία
  • Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
  • Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας
  • Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά
  • Κέντρο Υγείας Περιστερίου

Περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα θα προστίθενται συνεχώς, πάντοτε αναλογικά με την προσφορά των εμβολίων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ