Καλιφόρνια: Στο έλεος της κακοκαιρίας μετά τις πυρκαγιές – Πλημμύρες και χιονοπτώσεις ρεκόρ


HΠΑ: Πλημμύρες και χιονοθύελλες πλήττουν την Καλιφόρνια, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ακόμη και για 2,5 μέτρα χιόνι σε ορισμένες περιοχές.

Η πιο σφοδρή κακοκαιρία της σεζόν πλήττει την Καλιφόρνια, βυθίζοντας το βόρειο τμήμα της πολιτείας και ρίχνοντας πολλά εκατοστά χιονιού στις βουνοκορφές της Σιέρα Νεβάδα την Τρίτη, πριν κατευθυνθεί νότια.

Ο κατακλυσμός πρόσφερε μία σχετική ανακούφιση μετά την ξηρασία-ρεκόρ και τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά προκάλεσε χάος στους δρόμους, διακοπές ρεύματος και αύξησε τον κίνδυνο για κατολισθήσεις σε περιοχές που δοκιμάστηκαν από τις φωτιές.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ισχυρών βροχοπτώσεων θα συνεχιστεί στη νότια Καλιφόρνια μέχρι το πρωί της Τετάρτης. «Η σχετική δυνατή βροχόπτωση θα δημιουργήσει κυρίως τοπικές περιοχές ξαφνικών πλημμυρών, με τις αστικές περιοχές, τους δρόμους και τα μικρά ρέματα πιο ευάλωτα», ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι η έντονη χιονόπτωση στο βορρά θα δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης και μειωμένη ορατότητα.

Οι ειδικοί αναμένουν περισσότερα από 2,4 μέτρα χιονιού στις ψηλότερες κορυφές στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα. «Οι συνολικές συσσωρεύσεις χιονιού θα είναι τεράστιες», είπε η NWS στο Σακραμέντο, αποκαλώντας την «εύκολα τη μεγαλύτερη χιονοθύελλα μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν».

Πολλοί οδηγοί διασώθηκαν από τα οχήματά τους στη βόρεια Καλιφόρνια. Δέντρα και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους και σκορπίστηκαν στους δρόμους.

Οι αξιωματούχοι εξέδωσαν προειδοποιήσεις εκκένωσης και εντολές σε διάφορες περιοχές σε όλη την πολιτεία που επλήγησαν από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, όπως στην κομητεία Monterey, στα βουνά Santa Cruz, στη Santa Barbara και στην κομητεία Orange.

Οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους εάν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να μετακινηθούν. Παρά τον κίνδυνο και την καταστροφή που προκλήθηκε από την καταιγίδα, η υγρασία ήταν καλή είδηση για μια περιοχή που υποφέρει από την ξηρασία. Οι δυτικές πολιτείες εξαρτώνται από τις χειμερινές καταιγίδες για την παροχή νερού.

Οι περισσότερες δεξαμενές που μεταφέρουν νερό σε πολιτείες, πόλεις, αγρότες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βασίζονται στο λιωμένο χιόνι την άνοιξη. «Τις τελευταίες 73 ημέρες, το Σαν Φρανσίσκο, το αεροδρόμιο του Όκλαντ και η Σάντα Ρόζα βίωσαν περισσότερες βροχές από ό,τι είδαμε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περσινής χρονιάς (Οκτώβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2021)», ανέφερε στο Twitter ο μετεωρολόγος της περιοχής Bay, Ντρου Τούμα.

Μέχρι της αρχές Δεκεμβρίου, περισσότερο από το 80% της Καλιφόρνια εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει «ακραία ξηρασία» σύμφωνα με το Αμερικανικό Παρατηρητήριο Ξηρασίας. Οι κάτοικοι και οι αξιωματούχοι υποδέχτηκαν την καταιγίδα με την ελπίδα ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για έναν πιο υγρό χειμώνα στα δυτικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ