DIY βαφές μαλλιών: Βάψτε τα μαλλιά σας φυσικά με απλά συστατικά που έχετε στο σπίτι σας


Το να βάψετε τα μαλλιά σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στην εμφάνισή σας την απαραίτητη ανανέωση. Είναι όμως φιλικό προς το περιβάλλον;
Οι παραδοσιακές βαφές μαλλιών περιέχουν, συνήθως, σκληρές χημικές ουσίες, που είναι τοξικές για το περιβάλλον και οι επιβλαβείς επιδράσεις τους είναι πολλές. Σκεφτείτε το εξής: Εκατομμύρια άνθρωποι βάφουν τα μαλλιά τους, πολλές φορές το χρόνο και όλη αυτή η βαφή καταλήγει να ξεπλένεται στην αποχέτευση. Οι μονάδες επεξεργασίας νερού δεν είναι, συνήθως, εξοπλισμένες για να χειρίζονται τις επικίνδυνες χημικές ουσίες στη βαφή μαλλιών, επομένως, η βαφή εισχωρεί σε υδάτινες οδούς όπου μπορεί να βλάψει την ποιότητα του νερού και να δηλητηριάσει τους υδρόβιους οργανισμούς, οδηγώντας σε μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Οι φυτικές εναλλακτικές

Υπάρχουν βέβαια, πολλές φυσικές βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούν βιώσιμα συστατικά που, όταν ξεπλένονται στην αποχέτευση, δεν είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. Μπορεί να έχετε ήδη τα συστατικά για να φτιάξετε αυτές τις φυσικές βαφές στο ντουλάπι σας. Αν λοιπόν έχετε διάθεση για ανανέωση, παραλείψτε τη βαφή του εμπορίου ή το κομμωτήριο και αναζητήστε αυτές τις, φιλικές προς το περιβάλλον, επιλογές.

  • Χυμός καρότου: Για να δώσετε στα μαλλιά σας μια κοκκινωπή-πορτοκαλί απόχρωση, βάψτε τα με φυσικό χυμό καρότου. Τα καρότα, είναι γεμάτα με μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται βήτα καροτίνη, η οποία τους δίνει το χαρακτηριστικό ζωηρό πορτοκαλί χρώμα τους. Μπορείτε να μεταφέρετε λίγο από αυτό το χρώμα στα μαλλιά σας, ανακατεύοντας χυμό καρότου με κάποιο έλαιο, όπως το λάδι καρύδας και απλώνοντάς το σε όλο το κεφάλι σας, ώστε να
    καλύψετε πλήρως τα μαλλιά σας. Τέλος, τυλίξτε τα μαλλιά σας με σκουφάκι κομμωτηρίου και αφήστε τα να καθίσουν για μια ώρα ή περισσότερο. Για να διατηρήσετε το χρώμα, ξεπλύνετε ή ψεκάστε τα μαλλιά σας με μηλόξυδο, πριν λουστείτε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία όσο χρειάζεται, για πιο ζωντανό χρώμα. Ο χυμός καρότου, λειτουργεί καλύτερα στα ανοιχτόχρωμα μαλλιά και πιθανότατα δεν θα δείτε αποτέλεσμα σε πιο σκούρες αποχρώσεις.
  • Καφές: Ο καφές είναι μια προσωρινή φυσική βαφή μαλλιών – πιθανότατα θα ξεπλυθεί την επόμενη φορά που θα κάνετε ντους. Αλλά αν για οποιονδήποτε λόγο, θέλετε να καλύψετε το ελαφρύ γκριζάρισμα η οτιδήποτε άλλο, ο καφές είναι μια εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Λάβετε υπόψη σας ωστόσο, ότι αν έχετε σκούρα μαλλιά, μπορεί να μην δείτε τεράστια διαφορά. Για να βάψετε τα μαλλιά σας με καφέ, θα εφαρμόσετε σε νωπά, καθαρά μαλλιά, ένα δυνατό φλιτζάνι σκουρόχρωμο καφέ και θα το αφήσετε να δράσει για μία ή δύο ώρες. Επαναλάβετε τη διαδικασία για εντονότερο χρώμα.
  • Χέννα: Η χέννα είναι μια φυσική κόκκινη βαφή, που εξάγεται από το φυτό Lawsonia alba. Οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για να βάφουν μαλλιά και το σώμα τους, εδώ και αιώνες. Η χέννα, είναι μια σχετικά μακράς διάρκειας φυσική βαφή, που δίνει στα μαλλιά μια κοκκινοκαφέ απόχρωση, που διαρκεί για τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Συνήθως μπορείτε να βρείτε χέννα σε μορφή σκόνης. Φτιάξτε τη βαφή ανακατεύοντας περίπου μισό φλιτζάνι χέννα με ένα τέταρτο φλιτζάνι νερό, ώστε να σχηματίσετε μια πάστα. Για να ενισχύσετε το χρώμα, μπορείτε να καλύψετε το μείγμα και να το αφήσετε να καθίσει έως και 12 ώρες. Στη συνέχεια, εφαρμόστε την πάστα σε καθαρά, βρεγμένα μαλλιά, χωρίς κοντισιονερ και καλύψτε τα με σκουφάκι κομμωτηρίου. Αφήστε το επάνω στα μαλλιά για τουλάχιστον δύο ώρες και μετά ξεπλύνετε. Προσοχή, κάντε πρώτα μια δοκιμή σε ένα μικρό σημείο του δέρματος, για να εξακριβώσετε εάν έχετε κάποια αλλεργία.

Δοκιμάστε λοιπόν αυτές τις φυσικές μεθόδους και πραγματικά, θα αλλάξετε γνώμη για τις βαφές του εμπορίου. Μπορεί να θέλουν λίγο παραπάνω δουλειά, αλλά η τρίχα σας και το περιβάλλον θα σας ευγνωμονούν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ