Τσάκρης: «Έρχεται πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές – Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει»


Μετάλλαξη Όμικρον: Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, τόνισε πως είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα κορονοϊού

Για το ενδεχόμενο ενός νέου πανδημικού κύματος μετά τις γιορτές, μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Εξήγησε ότι αναμένεται να εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον και να επικρατήσει στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες με μεγάλο ανοσιακό τείχος.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου, αποτελεί ανάχωμα στην εξέλιξη της πανδημίας συμφώνα και με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λογά της Όμικρον.

Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι με την Όμικρον μειώνεται η ανοσιακή απάντηση, ακόμα και όσων έχουν μολυνθεί και εμβολιαστεί στη συνέχεια.

Η μετάλλαξη Όμικρον πολιορκεί την Ελλάδα – Φόβοι για πολλά περισσότερα κρούσματα και επικράτησή της

Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες στην Ελλάδα την πορεία της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» καθώς όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα αναμένεται να κυριαρχήσει και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στα πέντε γνωστά κρούσματα της «Όμικρον» στην Ελλάδα προστέθηκαν ακόμα δύο, τα οποία εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σητεία. Ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών προκειμένου να φανεί η διασπορά του ιού.

Αυτό που προκαλεί επιπλέον ανησυχία είναι ότι εικάζεται ότι υπάρχει «εστία» με επίκεντρο τις τοπικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία καθώς όπως εκτιμούν οι ειδικοί η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, τα κρούσματα της «Όμικρον» στη χώρα μας είναι πλέον επτά, ωστόσο πληροφορίες του Newsbomb κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Σημειώνεται ότι αύριο το απόγευμα ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει και τις μεταλλάξεις και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα της «Όμικρον» στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων, και Λασιθίου, ενώ τα 4 εξ αυτών ήταν εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (2 από Ν. Αφρική και 2 από Γαλλία). Το άλλο είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

«Δεν αποκλείεται να έχουμε διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στις γιορτές»

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι επιστήμονες, τόσο αυτή όσο και η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμες σχετικά με την έκβαση της μετάλλαξης «Όμικρον» ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

«Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου πανδημικού κύματος μετά τις γιορτές, μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Εξήγησε ότι αναμένεται να εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον και να επικρατήσει στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες με μεγάλο ανοσιακό τείχος.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου, αποτελεί ανάχωμα στην εξέλιξη της πανδημίας συμφώνα και με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λογά της Όμικρον.
Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι με την Όμικρον μειώνεται η ανοσιακή απάντηση, ακόμα και όσων έχουν μολυνθεί και εμβολιαστεί στη συνέχεια.

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Κυριαρχία της μέσα στον Ιανουάριο «βλέπει» η φον ντερ Λάιεν

Τους φόβους που υπάρχουν στην Ευρώπη για κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον για την οποία ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως πόσο και αν καλύπτεται από τα υπάρχον εμβόλια κατά του κορονοϊού επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Με δεδομένη την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, «η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να αναμένουμε ότι η μετάλλαξη Ομικρον θα είναι ήδη η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη από τα μέσα του Ιανουαρίου», είπε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ