Πώς θα ισορροπήσω τις ορμόνες μου;


Οι ορμόνες παίζουν βασικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι οι αγγελιοφόροι του οργανισμού που ταξιδεύουν μέσα από το αίμα στο ανθρώπινο σώμα. Οι ορμόνες ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του σώματος όπως το μεταβολισμό, την αναπαραγωγική υγεία, την όρεξη, τη θερμοκρασία του σώματος, τον ύπνο, την ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

Οι διαφορετικοί αδένες στο σώμα σας απελευθερώνουν ορμόνες που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού. Μια μικρή ανισορροπία των ορμονών στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του σώματος. Υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης στο σώμα μπορούν να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών, αλλά υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι που μπορείτε να ελέγξετε τις ορμόνες σας. Μερικές καθημερινές συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε ισορροπημένες τις ορμόνες σας. Εδώ είναι ο κατάλογος των πραγμάτων που πρέπει να παρακολουθείτε για να διατηρήσετε ισορροπημένες τις ορμόνες σας.

Πείτε όχι στην καφεΐνη
Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει και σε ορμονικό επίπεδο. Εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης σε μια μέρα, τότε οι ορμόνες σας ενδέχεται να τρελαθούν. Εάν είστε εθισμένοι στον καφέ, τότε πρέπει να εξετάσετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας. Ο καφές μπορεί να επηρεάσει διάφορες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και των οιστρογόνων, η οποία είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών.

Επαρκής ύπνος
Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του σώματος, ίσως ό,τι πιο σημαντικό. Ο σωστός ύπνος εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ενέργειας για την αποτελεσματική εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Ο ύπνος σας ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα των διαφόρων ορμονών στο σώμα σας. Η στέρηση του ύπνου επηρεάζει την ινσουλίνη, την γκρελίνη, την κορτιζόλη, τη λεπτίνη και την αυξητική ορμόνη.

Αποβάλλετε το στρες
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει δύο ορμόνες μείζονος σημασίας- αυτή της κορτιζόλης και αυτή της αδρεναλίνης. Η κορτιζόλη ονομάζεται επίσης ορμόνη του στρες, η οποία ελέγχει τη διάθεσή σας και την ψυχική υγεία. Η αδρεναλίνη ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τις καρδιακές λειτουργίες. Παρέχει επίσης ενέργεια στο σώμα. Πρέπει να διαχειριστείτε το άγχος για να διατηρήσετε τα επίπεδα αυτών των ορμονών υπό έλεγχο. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες μεθόδους για να διαχειριστείτε το άγχος όπως διαλογισμό, άσκηση, σωστή διατροφή και αρκετό ύπνο.

Φάτε το σωστό φαγητό
Η δίαιτα επηρεάζει επίσης το ορμονικό επίπεδο στο ανθρώπινο σώμα. Ορισμένα είδη διατροφής είναι υπεύθυνα για την έκκριση ορμονών. Τα τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για ορμονική ισορροπία είναι τα δημητριακά, το γιαούρτι, τα λιπαρά ψάρια, το πράσινο τσάι και πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές όπως τα αυγά, το γάλα, τα φασόλια και τα θαλασσινά.

Μείνετε ενυδατωμένοι
Με το να μένετε ενυδατωμένοι, έχετε βρει ακόμη έναν τρόπο για την εξισορρόπηση των ορμονών. Το νερό δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, θα πρέπει επίσης να προσθέσετε και άλλες επιλογές για να εξασφαλίσετε αρκετή πρόσληψη υγρών. Μπορείτε να πιείτε smoothies που φτιάχνονται από λιωμένα φρούτα, κατά προτίμηση φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Το νερό καρύδας είναι ένας άλλος τρόπος να παραμείνετε ενυδατωμένοι καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα σας κρατήσει επίσης χορτάτους και θα σας εμποδίσει να καταναλώνετε περιττές θερμίδες.

Θα πρέπει να έχετε μέτρο στις ποσότητες που καταναλώνετε
Όταν τρώτε πάρα πολύ ή πολύ λιγότερο θα παρατηρήσετε σίγουρα μια αλλαγή στο βάρος σας. Αυτό αλλάζει και τα ορμονικά σας επίπεδα. Η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, γεγονός που θα οδηγήσει στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Ενώ η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από τις απαιτούμενες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Πρέπει να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή με σωστή καταμέτρηση θερμίδων ανάλογα με τον αριθμό θερμίδων που απαιτείται από το σώμα σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ