Βόρεια Κορέα: Πέθανε ο αδερφός του ιδρυτή της χώρας – Η θλίψη του Κιμ Γιονγκ Ουν


Ο Κιμ Γιονγκ Τζου, ο μικρότερος αδελφός του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ έφυγε από τη ζωή. Θλιμμένος ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποχαιρέτησε τον αδερφό του παππού του

Το θάνατου του αδερφού του παππού του θρηνεί ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέφρασε τα «βαθιά του συλλυπητήρια» και λέει ότι ο θείος του «συνέβαλε στην επιτάχυνση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης».

Ο Κιμ Γιονγκ Τζου, ο μικρότερος αδερφός του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, πέθανε, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή προσωπικότητα της χώρας πριν ο ανιψιός του Κιμ Γιονγκ Ιλ αναλάβει το τιμόνι το 1994.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν ανέφεραν πότε ακριβώς πέθανε. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ, γεννήθηκε το 1920, που σημαίνει ότι πιθανότατα ήταν είτε 100 είτε 101 τη στιγμή του θανάτου του.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εγγονός του Κιμ Ιλ Σουνγκ, εξέφρασε «βαθιά συλλυπητήρια» για τον θάνατο και έστειλε στεφάνι συλλυπητηρίων, μετέδωσε το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο Κιμ Γιονγκ Τζου πάλεψε αφοσιωμένα για να εφαρμόσει τις γραμμές και τις πολιτικές του (Εργατικού) Κόμματος και συνέβαλε στην επιτάχυνση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και στην ανάπτυξη του κορεατικού τύπου κρατικού κοινωνικού συστήματος, ενώ εργαζόταν σε σημαντικές θέσεις του κόμματος και του κράτος για πολλά χρόνια» έγραψε το πρακτορείο.

Τρεις γενιές της οικογένειας Κιμ κυβέρνησαν τη Βόρεια Κορέα από τότε που ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ίδρυσε τη χώρα το 1948. Όταν ο Κιμ Ιλ Σουνγκ πέθανε το 1994, ο μεγαλύτερος γιος του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, κληρονόμησε την εξουσία.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο τρίτος και νεότερος γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ και ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του το 2011. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, πολλοί εξωτερικοί εμπειρογνώμονες θεωρούσαν τον Κιμ Γιονγκ Τζου ως τον δεύτερο πιο ισχυρό αξιωματούχο της χώρας, ή ακόμα και τον προφανή διάδοχο του.

Κατείχε μια σειρά από κορυφαίες θέσεις, όπως διευθυντής του τμήματος οργάνωσης και καθοδήγησης και μέλος του Πολιτικού Γραφείου, αμφότερα στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα. Το 1972, εκπροσώπησε τη Βόρεια Κορέα στην υπογραφή μιας ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα. Ήταν το πρώτο σημαντικό κοινό ανακοινωθέν των δύο γειτονικών χωρών για την ενοποίηση.

Ο Κιμ Γιονγκ Τζου σταδιακά έσβησε από την πολιτική σκηνή αφότου ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του τμήματος του Εργατικού Κόμματος το 1973, μια κίνηση που θεωρήθηκε από τους ξένους ως βασικό βήμα στην πορεία προς τη διαδοχή του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Η θέση του Κιμ Γιονγκ Ιλ ως διαδόχου δημοσιοποιήθηκε σε συνέδριο του κόμματος το 1980. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες απομόνωσης, ο Κιμ Γιονγκ Τζου έγινε αντιπρόεδρος και ανέκτησε την ιδιότητα του μέλους του Πολιτικού Γραφείου το 1993.

Ο διορισμός ήρθε αφού ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε εξασφαλίσει την ιδιότητά του ως ο επόμενος ηγέτης και οι ειδικοί είπαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Τζου δεν κατείχε ουσιαστική εξουσία σε βασικές κρατικές υποθέσεις.

Αργότερα υπηρέτησε ως επίτιμος αντιπρόεδρος της μόνιμης επιτροπής της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, του κοινοβουλίου του Βορρά και ως εκπρόσωπος στη Συνέλευση.

Πριν από την αναφορά της Τετάρτης για τον θάνατό του, η τελευταία γνωστή δημόσια δραστηριότητά του ήταν το 2015, όταν η κρατική τηλεόραση τον έδειξε να υποκλίνεται μπροστά στα πορτρέτα του Κιμ Ιλ Σουνγκ και του Κιμ Γιονγκ Ιλ, μετά την ψήφο του κατά τις τοπικές εκλογές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ