Κολύμβηση ψυχική υγεία: Θα μπορούσε η κολύμβηση να είναι επικουρική θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος

 

Σύμφωνα με μια έρευνα που εξέτασε 1.200 κολυμβητές ηλικίας 16 έως 45 ετών από όλο τον κόσμο:

  • Το 74 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι το κολύμπι βοηθά στην απαλλαγή από το άγχος και την ένταση.
  • Το 68 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι το να είναι μέσα στο νερό τους βοηθά να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.
  • Το 70 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι το κολύμπι τους βοηθά να αισθάνονται ψυχικά ανανεωμένοι.

 

Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα οφέλη που προσφέρει η κολύμβηση από μια απλή αίσθηση χαλάρωσης ή ηρεμίας. Πράγματι, η επιστήμη αρχίζει να αποκαλύπτει μερικά από αυτά ειδικότερα όσον αφορά την ψυχική υγεία και ορισμένοι ερευνητές διερευνούν εάν η κολύμβηση θα μπορούσε τελικά να γίνει ένα πραγματικό πρωτόκολλο θεραπείας για την κατάθλιψη και το άγχος.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal Case Reports σχετικά με μια 24χρονη Βρετανίδα ονόματι Sarah, η οποία πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και άγχος. Τα φάρμακα την έκαναν να αισθάνεται «απογοητευμένη» και αγχωμένη, έτσι με την ενθάρρυνση και την επίβλεψη του Chris van Tulleken από το University College του Λονδίνου, η Sarah άρχισε να εξερευνά την κολύμβηση στο κρύο νερό ως μορφή υδροθεραπείας. Μετά την πρώτη συνεδρία, η Σάρα παρατήρησε βελτίωση των συμπτωμάτων και τις επόμενες εβδομάδες συνέχισε να κολυμπά τακτικά σε ανοιχτά νερά. Σύντομα, μπόρεσε να μειώσει τα φάρμακά της.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να διερευνούν πώς ακριβώς το νερό συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και πρόσφατα ανακάλυψαν ότι κάτι τόσο απλό όπως η παρακολούθηση ενός βίντεο από τον ωκεανό ενώ ασκείστε σε ένα στατικό ποδήλατο μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας. Αλλά γιατί και πώς μπορούν μερικοί άνθρωποι να αποκομίσουν τόσο ισχυρά οφέλη από την κολύμβηση;

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής σχετικά με το πώς η κολύμβηση υποστηρίζει την ψυχική υγεία

Δίνει μια ώθηση στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου

Η άσκηση ενισχύει την παραγωγή ευεργετικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και το σώμα που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το πώς αισθάνεστε. Οι ενδορφίνες, ειδικότερα, είναι μια ομάδα ορμονών στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα που διεγείρουν τους υποδοχείς οπιούχων των κυττάρων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναλγητικό ή παυσίπονο αποτέλεσμα. Επιπλέον, η κολύμβηση φαίνεται να επηρεάζει τη διάθεση αυξάνοντας τον αριθμό ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλό σας, δηλαδή της σεροτονίνης, της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης. Αυτές οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου ενισχύονται από την έντονη σωματική δραστηριότητα και αυξάνουν επίσης τα αποθέματα στεροειδών, γεγονός που σας επιτρέπει να γίνετε πιο ανθεκτικοί στο στρες.

Μια ώθηση στα εγκεφαλικά κύτταρα

Εκτός από τις ορμόνες και τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε καλύτερα τη διάθεση, η αερόβια άσκηση έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό που προάγει την επιβίωση, την ανάπτυξη και τη διατήρηση των νευρώνων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here