ΗΠΑ Medicare: Πολλοί ηλικιωμένοι βυθίζονται σε χρέη υγειονομικής περίθαλψης παρά το Medicare


Το “Medicare For All” πλήττεται πολύ από τους υποστηρικτές της καθολικής κάλυψης υγείας. Όμως μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το σημερινό Medicare δεν είναι καθόλου δωρεάν για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Αντίθετα, ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων διολισθαίνει σε ιατρικά χρέη και καθυστερεί την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη λόγω οικονομικών τρυπών στο σύστημα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στις 10 Δεκεμβρίου στο JAMA Health Forum. Σχεδόν το 11% των δικαιούχων του Medicare δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους ιατρικούς τους λογαριασμούς και έχουν καθυστερήσει την περίθαλψη επειδή δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, σύμφωνα με ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα από μια τακτική ομοσπονδιακή έρευνα των σημερινών δικαιούχων του Medicare.

“Οι άνθρωποι φαντάζονται ότι ο πληθυσμός του Medicare φροντίζεται καλά όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης στη φροντίδα”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Jeanne Madden, αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακευτικής και επιστήμης συστημάτων υγείας στο Northeastern University της Βοστώνης. “Αλλά δεν είναι καθολικά προσβάσιμο το Medicare, ούτε είναι δίκαιο.” Η κρίση του Medicare επηρεάζει ιδιαίτερα τα άτομα κάτω των 65 ετών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα λόγω αναπηρίας, δείχνουν τα αποτελέσματα. Το ένα τέταρτο των νεότερων εγγεγραμμένων έχει καθυστερήσει τη φροντίδα που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά, και σχεδόν το 30% αντιμετωπίζει πρόβλημα στην πληρωμή ιατρικών λογαριασμών. Αλλά ορισμένοι ηλικιωμένοι με χαμηλότερο εισόδημα αγωνίζονται επίσης υπό το Medicare. Περίπου το 8% των δικαιούχων 65 ετών και άνω έχουν καθυστερήσει τη φροντίδα και το 7% δυσκολεύεται να εξοφλήσει τους ιατρικούς λογαριασμούς.

Ποιοι ζημιώνονται περισσότερο από το κόστος του Medicare;

Οι ηλικιωμένοι με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 15.000 και 25.000 δολαρίων είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να καθυστερήσουν τη φροντίδα και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην πληρωμή λογαριασμών σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους με περισσότερα από 50.000 δολάρια, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα χρόνια προβλήματα υγείας αυξάνουν τη μη προσιτή τιμή του Medicare. Οι ηλικιωμένοι με τέσσερις έως 10 χρόνιες παθήσεις είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην πληρωμή ιατρικών λογαριασμών σε σχέση με εκείνους με μία πάθηση ή καθόλου, έδειξαν τα ευρήματα. “Στην ηλικιωμένη ομάδα, εκείνοι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη φροντίδα τους είναι χαμηλότερου εισοδήματος και με τις υψηλότερες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης”, είπε η Madden.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι το παραδοσιακό Medicare έχει αρκετά υψηλές απαιτήσεις επιμερισμού του κόστους για τους δικαιούχους, σημείωσε. Για παράδειγμα, η επίσκεψη σε γιατρό σύμφωνα με το Μέρος Β του Medicare απαιτεί αντικαταβολή 20%. “Εάν έχετε πολλές ασθένειες, αθροίζονται σε μερικά πραγματικά χρήματα” καθώς πηγαίνετε σε διάφορους ειδικούς, καθώς και στον γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψής σας, είπε η Madden. Επίσης, δεν υπάρχει ανώτατο όριο στα έξοδα για το παραδοσιακό Medicare, παρόλο που το Obamacare (ο νόμος για την προσιτή φροντίδα) παρέχει τέτοια ανώτατα όρια για ιδιωτικά προγράμματα υγείας και κάλυψη που λαμβάνεται μέσω του Medicare Advantage, πρόσθεσε. (Το Medicare Advantage είναι ένα πρόγραμμα που παρέχει παροχές Medicare μέσω ασφαλιστικής εταιρείας ιδιωτικού τομέα.)

“Αυτά έχουν περιοριστεί ως προς τα έξοδά τους από την τσέπη τους, αλλά το κανονικό παλιό Medicare δεν περιορίζεται”, είπε η Madden. Αυτή η έρευνα επισημαίνει τα ελαττώματα στο τρέχον σύστημα Medicare, δήλωσε ο Έρικ Ρόμπερτς, επίκουρος καθηγητής πολιτικής και διαχείρισης υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. “Το Medicare δεν είναι πλήρης κάλυψη. Δεν περιλαμβάνει οδοντιατρική, όραση και ακοή. Δεν καλύπτει τη μακροχρόνια περίθαλψη. Μπορεί να υπάρξει υψηλό κόστος εάν δεν έχετε συμπληρωματική κάλυψη και συμπληρωματική κάλυψη στο Medicare είναι περίπλοκο”, είπε ο Roberts, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο που συνόδευε τη νέα μελέτη. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα στο πλαίσιο του Medicaid που βοηθούν στην κάλυψη ορισμένων από τα κενά στο Medicare, αλλά αυτά έχουν εξελιχθεί με αποσπασματικό τρόπο που αφήνει ορισμένες ομάδες ανθρώπων έξω στο κρύο, εξήγησε.

Ο Ρόμπερτς είπε ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μεταξύ των νομοθετών ή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μελέτη ως εργαλείο για να κατευθύνουν βοήθεια σε συγκεκριμένες ομάδες χωρίς να σπάσουν τα χρήματα. “Υπάρχουν ομάδες για τις οποίες το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης είναι αρκετά απαγορευτικό, αλλά για τις οποίες η υπάρχουσα πολιτική είναι ανεπαρκής για να τους θωρακίσει έναντι πολύ υψηλού κόστους που κάνει δύσκολη τη λήψη σημαντικής φροντίδας. Οι στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που επικεντρώνονται σε αυτούς τους πληθυσμούς νομίζω ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση ορισμένων από αυτά τα ζητήματα σχετικά με την οικονομική προσιτότητα της περίθαλψης στο πρόγραμμα Medicare”.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ