Καθημερινή κόπωση: Πώς να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της κούρασης στο τέλος της ημέρας;


Η καθημερινότητα μπορεί καμιά φορά να σας φαίνεται αβάσταχτη. Μπορεί να νιώθετε κόπωση και υπνηλία, η οποία σας φαίνεται αδύνατον να αντιμετωπίσετε. Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει η διάθεσή σας, αλλά και η παραγωγικότητα της ημέρας σας. Οπότε νιώθετε ότι δεν μπορείτε να φέρετε εις πέρας τίποτα σωστό και ολοκληρωμένο. Συχνά αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά ή κάτι μας λείπει και καλό θα ήταν να μην αγνοήσετε το κάλεσμα αυτό. Ας δούμε όμως με ποιους τρόπους μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη ληθαργική κατάσταση, ώστε να αποδίδουμε καλύτερα.

  • Μείνε σε κίνηση: Μπορεί να σας ακούγεται κουραστικό, αλλά είναι μια σίγουρη λύση. Αν την στιγμή που νιώσετε την ενέργεια σας να πέφτει, σηκωθείτε και βρεθείτε σε κίνηση, ο οργανισμός σας, αυτόματα θα πάρει την ενέργεια που χρειάζεται, ώστε να ταρακουνηθειτε μακριά από την υπνηλία. Σηκωθείτε είτε για γρήγορο περπάτημα, είτε για μερικά επιτόπου χοροπηδητά. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
  • Πες όχι στα ενεργειακά ποτά: Τα ενεργειακά ποτά, μπορούν όντως να μας δώσουν ενέργεια, αλλά το αρνητικό είναι, ότι η επιρροή του κρατάει για λίγο μόνο, ενώ μετά το πέρας αυτού του μπουστ ενέργειας, το σώμα μας αισθάνεται ακόμα πιο καταπονημένο από πριν και η παραμικρή υποχρέωση που μπορεί να έχουμε προς διεκπεραίωση, θα μας φαίνεται βουνό.
  • Μείνετε μακριά από σκοτεινούς χώρους: Όταν βρισκόμαστε σε χώρο που δεν είναι επαρκώς φωτισμένος, αυτόματα, το σώμα μας, παράγει μελατονίνη, δηλαδή την ορμόνη που ανάμεσα σε άλλα, μας προκαλεί υπνηλία. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνετε, είναι να τραβήξετε κουρτίνες και στόρια, να μπει
    αρκετό φως στον χώρο που βρίσκεστε ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να ανάψετε ένα έντονο φως στο χώρο.
  • Power naps: Είναι πολύ ωφέλιμο για τους ανθρώπους που νιώθουν εξοντωμένοι στη μέση της ημέρας κι ενώ ακόμα έχουν πολλές υποχρεώσεις να φέρουν εις πέρας, να πάρουν ένα λεγόμενο power nap. Αυτό σημαίνει, να κοιμηθούν για 30 με 50 λεπτά, ώστε να να γεμίσουν με ενέργεια. Προσοχή όμως. Παραπάνω ύπνος, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση εξάντλησης και περισσότερη υπνηλία από πριν.

 

Συνοψίζοντας, οι αιτίες που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε μεγάλη κόπωση μέσα στη μέρα και ανεξήγητη υπνηλία, σίγουρα θα πρέπει να διερευνηθούν, ώστε να διορθώσουμε όλα όσα μας ταλαιπωρούν. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις παραπάνω συμβουλές, για να μπορούμε να  λειτουργούμε καλύτερα μέσα στη μέρα μας, χωρίς αυτή την συνεχή αίσθηση να μας ταλαιπωρεί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ