Κορονοϊός: Καμπανάκι από τον καθηγητή Παπαζήση – «Επελαύνει η Όμικρον»


Κορονοϊός: Ο κ. Παπαζήσης επισήμανε ότι, όπως δείχνουν τα μοντέλα, η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει και έκανε λόγο για «πολύ πολύ μεταδοτικό στέλεχος»

Στις δυσοίωνες εκτιμήσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την εξέλιξη της πανδημίας, στον συναγερμό που έχει σημάνει η μετάλλαξη Όμικρον και στους εμβολιασμούς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Ο κ. Παπαζήσης επισήμανε ότι, όπως δείχνουν τα μοντέλα, η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει και έκανε λόγο για «πολύ πολύ μεταδοτικό στέλεχος».

«Θα έχουμε πολύ σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα. Ο αριθμός των κρουσμάτων με την Όμικρον θα διπλασιάζεται κάθε δύο με δυόμισι μέρες. Είναι τρομακτικό αυτό το νούμερο», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ προσθέτοντας πως εφόσον επιβεβαιωθούν τα μοντέλα «θα έχουμε σύντομα πολύ μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων που είναι δύσκολο να αποφευχθεί και στη χώρα μας».

Και παρότι «φαίνεται πως η νόσηση είναι ελαφρώς ηπιότερη», η σημαντική αυτή αύξηση των κρουσμάτων «αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσει περισσότερος κόσμος. Και αυτό σημαίνει πως θα πιεστεί πάρα πολύ το σύστημα υγείας».

Ο κ. Παπαζήσης υπογράμμισε για ακόμη μία φορά τη σημασία του εμβολιασμού, αλλά και της τρίτης δόσης «άμεσα και για όλους» καθώς -μαζί με τα μέτρα ατομικής προστασίας- είναι το μοναδικό διαθέσιμο όπλο αυτή τη στιγμή διότι «η Όμικρον επελαύνει, οπότε δεν έχουμε πολλά περιθώρια αντίδρασης». Τόνισε, ακόμη, πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην πρώτη δόση, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί να μην κολλήσει τη μετάλλαξη Όμικρον». Επισήμανε δε τον κίνδυνο επαναλοίμωξης ακόμη και για όσους έχουν ιστορικό νόσησης οι οποίοι -όπως είπε χαρακτηριστικά- «δεν πρέπει να παραπλανηθούν», αλλά πρέπει «να κάνουν κανονικά τον εμβολιασμό τους», καθώς σύντομα «χάνεται το αρχικό πλεονέκτημα της φυσικής νόσησης».

Επίσης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών ενώ ερωτηθείς για τα μονοκλωνικά αντισώματα επισήμανε πως η απορρόφησή τους δεν προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, υπενθυμίζοντας πως «εξ αρχής δεν περίμενα ότι είναι το θαυματουργό όπλο, αυτό που θα μας σώσει από τον κορονοϊό».

Τόνισε ακόμη πως και οι εμβολιασμένοι θα συμμετέχουν στη διαδικασία μετάδοσης, ωστόσο δεν κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για κυριαρχία τους στελέχους Όμικρον το οποίο είναι υπερμεταδοτικό» πρόσθεσε ο κ. Παπαζήσης ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενός αυστηρού πλαισίου μέτρων που οπωσδήποτε θα περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας, την αποφυγή συναθροίσεων, την επιστροφή της τηλεργασίας και ενδεχομένως το κλείσιμο των γηπέδων για τους θεατές όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία.

«Να λάβουμε τώρα μέτρα και να μην επαναπαυτούμε στο χριστουγεννιάτικο κλίμα, διότι τώρα γίνεται η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι «ίσως χρειαστεί παράταση των διακοπών μετά τα Φώτα», αλλά «αυτό θα το δούμε μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες».

Πηγή: Grtimes.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ