Οικονόμου: Το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχαν γνώση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα [vid]


Κατά τη διάρκεια της σημερινής (16/12) ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ήταν κατηγορηματικός ότι ο Πρωθυπουργός δεν παρέλαβε ποτέ την μελέτη των καθηγητών κ. κ. Τσιόδρα Λύτρα σχετικά με τις ΜΕΘ και τη θνητότητα εν μέσω πανδημίας. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου, η εν λόγω μελέτη “δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ούτε και σε κανέναν συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου”.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση από την αρχή αξιοποίησε τα επιστημονικά δεδομένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή επέλεξε να εμπιστευτεί τους επιστήμονες, να αξιοποιήσει τις γνώσεις τους και να ακολουθεί τις οδηγίες τους για την αντιμετώπιση της.

Ειδικότερα, για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα ακόλουθα:

  • Η επιστημονική μελέτη των κ. Τσιόδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον Πρωθυπουργό, ούτε σε κανένα συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την επίσημη δημοσίευση της.
  • Η συγκεκριμένη μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση, αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνται, συζητιούνται καθημερινά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια σε συνεντεύξεις του, αλλά και στο δημόσιο λόγο για την διαφορά, ποιότητας υπηρεσιών που υπάρχει στο Σύστημα Υγείας στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Και προφανώς έχει μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης του Ε.Σ.Υ.. Φυσικά δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες τα τελευταία 2 χρόνια έχει γίνει μια συγκλονιστική προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ.. Αναβάθμισης και ποιοτικής και ποσοτικής. Με υπερδιπλασιασμό των Μ.Ε.Θ. και με πάνω από 14.000 ανθρώπους να ενισχύουν το σύστημα υγείας. Προσπάθεια που συνεχίζεται μέρα με την μέρα ακόμη και σήμερα.
  • Η διασωλήνωση ασθενών εκτός Μ.Ε.Θ. γίνεται από ανάγκη προκειμένου να τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να καταστεί εφικτός ο τρόπος μεταφοράς τους, εισαγωγής τους σε μονάδες Μ.Ε.Θ.. Προφανώς σε περιβάλλον Μ.Ε.Θ. υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση, ο Πρωθυπουργός πότε δεν ισχυρίστηκε ότι είναι το ίδιο. Τα συμπεράσματα για τη θνητότητα εντός και εκτός Μ.Ε.Θ. όπως άλλωστε αναφέρει και η επιστημονική μελέτη συνδέονται με διάφορες παραμέτρους και φυσικά όποια συμπεράσματα τεκμηριώνονται μετά από ενδελεχή έλεγχο αξιολογούνται και συνυπολογίζονται.

Ο Τσιόδρας παραμένει ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το εάν η επιστημονική μελέτη προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση τιμά την επιστήμη και δεν την εργαλειοποιεί. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου, δήλωσε πως: «Ο κ. Τσιόδρας είναι ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και συμπλήρωσε πως παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού».

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ