Άγχος ύπνος αυτοφροντίδα: Πώς να καταλαγιάσετε το άγχος που σας ξαγρυπνάει;


Είναι ώρα για ύπνο αλλά το μυαλό σας δεν μπορεί να ηρεμήσει; Γιατί άραγε ακόμα και μετά από μια μέρα σχετικά ήρεμη μέρα και χωρίς άγχος, το μυαλό μας αρνείται να χαλαρώσει την ώρα που ξαπλώνουμε; Γιατί νιώθετε άγχος το βράδυ; Όταν ξαπλώνετε τη νύχτα για να χαλαρώσετε, ο εγκέφαλός σας φέρνει στο προσκήνιο όλες τις ανησυχίες τις οποίες προσπαθήσατε να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά, αυτό το άγχος περιστρέφεται γύρω από πράγματα, που δεν μπορείτε να λύσετε αυτή τη στιγμή. Το χρόνιο άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας βάζει το σώμα σας σε υπερένταση και απορρυθμίζει τις ορμόνες και το σύστημα των επινεφριδίων σας, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον ύπνο. Έτσι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι ένα καμπανάκι που σας προειδοποιεί,
ώστε να αντιμετωπίσετε το άγχος σας. Το νυχτερινό άγχος μπορεί να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο: Ένας κακός νυχτερινός ύπνος, οδηγεί σε εξάντληση την επόμενη μέρα και διαταράσσει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας. Αυτό σας κάνει πιο ευάλωτους στο άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Ρουτίνες: Όσον αφορά την ρύθμιση του ύπνου σας, η ρουτίνα είναι ο καλύτερός σας φίλος. Το να τρώτε τα γεύματα σας την ίδια ώρα κάθε μέρα, βοηθά στη
    ρύθμιση του βιολογικού σας ρολογιού. Παραδείγματος χάριν, η κατανάλωση πρωινού σηματοδοτεί ότι είναι ώρα για το σώμα σας να ξυπνήσει.
  • Άσκηση: Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας απελευθερώνει ενδορφίνες και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης πίσω από το στρες.
  • Διαδικασία μετάβασης; Το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ διδάσκει στο σώμα σας να νυστάζει την ίδια ώρα, αλλά αν θέλετε να μειώσετε ταυτόχρονα και το νυχτερινό άγχος, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσετε μια συγκεκριμένη νυχτερινή ρουτίνα. Δεν μπορεί να περιμένετε να περάσετε από την υπερένταση στην χαλάρωση σε πέντε λεπτά. Αντίθετα, θα πρέπει να θεσπίστε μια διαδικασία μετάβασης μεταξύ της ώρας ύπνου και της υπόλοιπης ημέρας σας, η οποία θα διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά. Δοκιμάστε δραστηριότητες ήρεμες και χωρίς τεχνολογία, οι οποίες θα μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης σας και θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε ένα μπάνιο, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή γιατί όχι, να κάνετε λίγη γιόγκα.
  • Κινητό μακριά από το κρεβάτι: Βάλτε το κινητό σας στην άκρη. Το να σκρολάρετε διαβάζοντας έναν καταιγισμό κακών ειδήσεων στο διαδίκτυο, σίγουρα δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Δώστε στον εαυτό σας τουλάχιστον μία ώρα μακριά από το κινητό σας πριν πέσετε στο κρεβάτι για ύπνο. Άλλωστε, το μπλε φως του τηλεφώνου σας, δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας να ενεργοποιηθεί και όχι να χαλαρώσει, κάνοντας τελικά την διαδικασία του ύπνου, ακόμα πιο δύσκολη, ενώ ταυτόχρονα κεντρίζει το άγχος σας και σας κρατά σε εγρήγορση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ