Ζώα κατοικίδια κορωνοϊός: Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νόσησης του ανθρώπου με Covid από μολυσμένο ζώο


Τα κατοικίδια και άλλα ζώα όντως μπορεί να κολλήσουν τον κορωνοϊό που προκαλεί την COVID-19. Ωστόσο, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους ανθρώπους είναι χαμηλός. Σκύλοι, γάτες, κουνάβια, κουνέλια, ενυδρίδες, ύαινες και ελάφια με λευκή ουρά είναι μεταξύ των ζώων που βρέθηκαν θετικά, στις περισσότερες περιπτώσεις μετά τη μόλυνση από μολυσμένα άτομα. Αν και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για το ότι θα μολυνθείτε από την COVID-19 από τα κατοικίδια ζώα σας, θα πρέπει να ανησυχούν μήπως αυτά μολυνθούν από εσάς. Τα άτομα με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο COVID-19 θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με κατοικίδια ζώα, ζώα φάρμας και γενικότερα την άγρια ​​ζωή, καθώς και με άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Εξαιρετικά σπάνια η σοβαρή νόσηση ζώων από κορωνοϊό

“Εάν δεν θα πλησιάζετε άλλο άτομο επειδή είστε άρρωστοι ή μπορεί να εκτεθείτε, μην πλησιάζετε άλλο ζώο”, λέει ο Δρ Σκοτ ​​Ουίζ στο Κτηνιατρικό Κολλέγιο του Οντάριο. Δεν αρρωσταίνουν όλα τα μολυσμένα κατοικίδια και οι σοβαρές ασθένειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τα κατοικίδια που παρουσιάζουν συμπτώματα συνήθως αρρωσταίνουν ήπια, αναφέρουν τα CDC. Ορισμένοι ζωολογικοί κήποι στις ΗΠΑ και αλλού έχουν εμβολιάσει μεγάλες γάτες, πρωτεύοντα θηλαστικά και άλλα ζώα που πιστεύεται ότι κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό μέσω επαφής με ανθρώπους. Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός πιθανότατα μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο αρχικά, πυροδοτώντας μια πανδημία επειδή ο ιός εξαπλώνεται τόσο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Δεν μεταδίδεται όμως εύκολα από τα ζώα στους ανθρώπους. Τα θηλαστικά βιζόν είναι τα μόνα γνωστά ζώα που έχουν κολλήσει τον ιό από ανθρώπους και τον μεταδίδουν ξανά, σύμφωνα με τον Weese. Τρεις χώρες στη βόρεια Ευρώπη κατέγραψαν κρούσματα μετάδοσης του ιού από ανθρώπους σε βιζόν σε φάρμες βιζόν. Ο ιός κυκλοφόρησε μεταξύ των ζώων πριν μεταδοθεί στους αγρότες. Το πόσο εύκολα τα ζώα μπορούν να πάρουν και να μεταδώσουν τον ιό μπορεί να αλλάξει με διαφορετικές παραλλαγές και ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού μεταξύ των ζώων είναι να τον ελέγξουμε μεταξύ των ανθρώπων, λέει ο Weese.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ