ΠΟΥ μετανάστες: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών ο ΠΟΥ δημοσιεύει νέα πρότυπα υπηρεσιών υγείας στους πρόσφυγες


Τα Νέα Παγκόσμια Πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις υπηρεσίες υγείας προσφύγων και μεταναστών στοχεύουν στην ενίσχυση της ικανότητας των χωρών να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες παγκοσμίως, ορίζοντας το φάσμα των ικανοτήτων που θα πρέπει να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση και τις πρακτικές των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ζουν σε μια χώρα διαφορετική από αυτήν στην οποία γεννήθηκαν.

Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα βρίσκονται σε κίνηση. Ενώ πολλά άτομα μεταναστεύουν από επιλογή, πολλά άλλα μεταναστεύουν από ανάγκη:

  • 1 στα 30 άτομα είναι μετανάστης
  • 1 στα 95 εκτοπίζεται αναγκαστικά

Αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν λόγω της φτώχειας, της έλλειψης ανθρώπινης ασφάλειας, της έλλειψης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, των συγκρούσεων, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και των φυσικών καταστροφών. “Ενώ αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους για την υγεία στις κοινότητες υποδοχής τους, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορεί να έχουν συγκεκριμένες ανάγκες υγείας και είναι συχνά ευάλωτοι σε δυσμενή αποτελέσματα υγείας λόγω της κινητικότητας, των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας τους”, δήλωσε ο Δρ Santino Severoni, Διευθυντής Υγείας και Μετανάστευσης του ΠΟΥ. “Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στις ανθρωποκεντρικές και πολιτιστικά ευαίσθητες υπηρεσίες υγείας τόσο στις χώρες διέλευσης όσο και στις χώρες προορισμού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές, θεσμικές διακρίσεις και περιορισμένη χρήση υπηρεσιών υγείας, τα οποία διαμορφώνουν τις αλληλεπιδράσεις τους με το σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής και το εργατικό δυναμικό υγείας”.

Τα συστήματα υγείας χωρίς αποκλεισμούς βάζουν τους ανθρώπους στο επίκεντρό τους. Η ανάπτυξη των Προτύπων και η προσαρμογή τους στα πλαίσια της χώρας θα επιτρέψει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να βελτιώσουν τις πρακτικές στην πολιτιστικά ευαίσθητη φροντίδα, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε όλο τον κόσμο. Το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας που δεν περιλαμβάνουν αποκλεισμούς και σέβονται τις πολιτιστικές, θρησκευτικές και γλωσσικές ανάγκες ενός ατόμου. Με τη σωστή εκπαίδευση, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητες για την προσαρμογή και την παροχή υπηρεσιών κατάλληλων για την κουλτούρα και τις ανάγκες κάθε ατόμου.

Πώς θα γίνει πιο ανθεκτικό το Σύστημα Υγείας;

Καθώς αυτές οι ικανότητες ενσωματώνονται στις προσεγγίσεις της υγειονομικής περίθαλψης, ενισχύεται η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών. Το έγγραφο θα κυκλοφορήσει στις 18 Δεκεμβρίου για τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών 2021 και συνοδεύεται από τον Οδηγό Γνώσης και Οδηγό Προγράμματος Σπουδών για την υποστήριξη της λειτουργίας του. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες καλούνται να ενσωματώσουν τα Πρότυπα στις καθημερινές τους δραστηριότητες υγειονομικής περίθαλψης. Οι ικανότητες που περιγράφονται μπορούν να προσαρμοστούν στα διάφορα περιβάλλοντα στα οποία λειτουργούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και να λάβουν υπόψη τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς των τοπικών συστημάτων υγείας καθώς και τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών.

Αυτό είναι το πρώτο σύνολο Προτύπων Ικανοτήτων που θα αναπτυχθεί για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και για εκπαιδευτικά ιδρύματα για να ενσωματώσουν αυτά τα πρότυπα και τις θεμελιώδεις γνώσεις και δεξιότητες στην εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. “Το 2021 είναι το Διεθνές Έτος Εργαζομένων Υγείας και Φροντίδας, το οποίο αναγνωρίζει την ακλόνητη αφοσίωση εκατομμυρίων εργαζομένων στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 και τους ευχαριστεί για τον ζωτικό τους ρόλο στη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας μας”, δήλωσε ο Τζιμ Κάμπελ. , Διευθυντής του Τμήματος Εργατικού Δυναμικού Υγείας του ΠΟΥ. “Οι ίδιοι εργαζόμενοι πρέπει να υποστηριχθούν με μια εκπαίδευση βασισμένη στις ικανότητες, όπως περιγράφεται στα Πρότυπα και τους συνοδευτικούς Οδηγούς και για την οποία υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για τον αντίκτυπο, για να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην καθολική υγειονομική κάλυψη για όλους τους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των προσφύγων και μετανάστες”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ