Περού κορωνοϊός πείνα: Εκτόξευση της φτώχειας στη Λατινική Αμερική με την κρίση πείνας να πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους


Η πανδημία εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική με ανησυχητικό ρυθμό το 2021, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική τον Μάιο, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ο επιπολασμός της πείνας είναι τώρα στο 9,1%. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε το 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, η επικράτηση της πείνας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αυξήθηκε κατά 2% μεταξύ 2019 και 2020, με 59,7 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή να υποφέρουν από πείνα.

Τραγική η κατάσταση στο Περού και τη Νότια Αμερική

Εκατομμύρια οικογένειες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αντιμετωπίζουν την πείνα και στο Περού, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τρομερή. Σύμφωνα με μια μελέτη από το κέντρο πόρων COVID-19 στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, το Περού έχει το χειρότερο κατά κεφαλήν ποσοστό θνησιμότητας από οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο, με περισσότερους από 600 θανάτους από τον ιό για κάθε 100.000 κατοίκους. Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 242 θάνατοι από COVID ανά 100.000 άτομα, δείχνει η μελέτη. Οι ασθενείς κατέκλυσαν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, παρά τα κλειστά σύνορα και τα lockdown σε εθνικό επίπεδο και εν μέσω της πανδημίας, η κρίση φτώχειας στο Περού εντάθηκε και εκατομμύρια άλλοι αντιμετώπισαν την πείνα λόγω της αύξησης της φτώχειας.

Το 2020, το 30,1% του πληθυσμού του Περού επλήγη από τη φτώχεια. Πρόκειται για μια αύξηση 9,9% από το 2019, σύμφωνα με τα στατιστικά από τις τοπικές αρχές. Ο Βίκτορ Ζαμόρα, πρώην υπουργός Υγείας του Περού, δήλωσε ότι υπάρχει «ελπίδα» επειδή η εκστρατεία εμβολιασμού έχει βοηθήσει την κατάσταση, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη ανακάμψει οικονομικά. “Ελπίζω ότι οι ηγέτες μας στο Περού, οι οικονομικοί και πολιτικοί, κοινωνικοί ηγέτες θα βρουν έναν τρόπο να βγάλουν τη χώρα από αυτήν την πολύ κακή κατάσταση”, είπε. Η έκρηξη της φτώχειας έχει κάνει τα κέντρα διανομής τροφίμων όπως το Olla Comun, απαραίτητα για να επιβιώσουν ορισμένες οικογένειες. “Μερικές φορές σκεφτόμαστε μόνο τα παιδιά, αλλά οι μεγαλύτεροι ενήλικες πρέπει επίσης να τρέφονται για να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ