Σταϊκούρας: Στην Βουλή σύντομα το νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό


Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί σύντομα το νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό Κεφαλαίο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών προκειμένου να κατατεθεί εν συνεχεία στη Βουλή. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στα πλαίσια συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το Συνεγγυητικό είναι ένας θεσμός με ένα αιώνα παράδοση που δημιουργήθηκε για να αποζημιώνει τους πελάτες – επενδυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών στην περίπτωση που λόγω μόνιμης και οριστικής αδυναμίας τους δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους από παρασχεθείσες προς αυτούς επενδυτικές υπηρεσίες.

Με τα χρόνια μέλη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών εκτός από τις χρηματιστηριακές εταιρείες (Α.Ε.Π.Ε.Υ), έγιναν οι τράπεζες που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, οι Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.), οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (Α.Ε.Ε.Δ.) που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, κ.α..

Η μεταρρύθμιση συγκεκριμένων προβλέψεων της νομοθεσίας που διέπει ο Συνεγγυητικό κρίθηκε επιβεβλημένη από την κυβέρνηση. Προς το σκοπό αυτό με απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού συστάθηκε 11μελης νομοπαρασκευαστική επιτροπής για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Έργο της επιτροπής ήταν η σύνταξη σχεδίου νόμου με το οποίο θα επικαιροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, ως προς τη διακυβέρνησή του, τη σύνθεση και λειτουργία του.

Η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών ολοκληρώθηκε εγκαίρως από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και μετά από ευρεία διαβούλευση η σχετική πρόταση νόμου κατατέθηκε στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα, όπου ευρίσκεται για περισσότερους από οκτώ μήνες.

Με το σχετικό σχέδιο νόμου προωθείται, μεταξύ άλλων, μια δίκαιη λύση στο θέμα της εξίσωσης των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων παλαιών και νέων μεριδιούχων, με τα ιδρυτικά μέλη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, τα οποία και το «προικοδότησαν», να αναμένεται να λάβουν μιας μορφής αποζημίωση που σε βάθος χρόνου θα τους εξισώσει με τους νέους μεριδιούχους.

Έτσι, σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η αξία της ατομικής μερίδας των υποχρεωτικά μεριδιούχων στο Συνεγγυητικό να αποτιμάται ενιαία για παλαιούς και νέους μεριδιούχους. Χωρίς να αδικηθούν οι ιδρυτές του και χωρίς να αισθάνονται πως έχουν λιγότερα δικαιώματα τα νεότερα μέλη, ήτοι αυτά που εισήλθαν μετά το 1999.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ