Πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δια χειρός ΕΚΤ


Πτώση 7,47%, στο 0,384%, καταγράφει σήμερα η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, ενώ το δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,178%, ήτοι υποχωρεί κατά 1,51% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι απότοκο των χθεσινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της «ευελιξίας» που ανακοίνωσε ότι θα επιδείξει σε σχέση με τις αγορές ελληνικού χρέους.

Η ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως στο πλαίσιο της εντολής της, η ευελιξία θα παραμείνει ένα στοιχείο της νομισματικής πολιτικής, όποτε οι απειλές για τη νομισματική πολιτική μετάδοσης θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών. Το μήνυμα προς τις αγορές είναι πως η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αφήσει την Ελλάδα πίσω της μέχρι να ολοκληρωθεί η πανδημία, γεγονός που είναι αρκετό για να γεφυρώσει το κενό μέχρι η χώρα να αποκτήσει ξανά καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Στην πράξη η επίπτωση θα είναι συγκεκριμένη. Τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τα επόμενα τρία χρόνια κινούνται γύρω στα 10 δισ. ευρώ και αν η ΕΚΤ αγοράσει το 50% αυτών, θα έχει χώρο για επανεπενδύσεις 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2024. Με δεδομένο ότι το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να προβεί σε εκδόσεις ομολόγων 10 – 12 δισ. ευρώ το 2022, την επόμενη τριετία οι εκδόσεις θα ανέλθουν σε περίπου 40 δισ. ευρώ. Εξ αυτών μόλις τα 5 δισ. ευρώ θα μπορεί να τα επαγοράσει η ΕΚΤ, εάν και εφόσον ενδιάμεσα η Ελλάδα δεν αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ