«Καίνε» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς λογαριασμοί ρεύματος, τρόφιμα και καύσιμα κίνησης


Η έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr  δείχνει το μεγάλο βάρος στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα

Οι λογαριασμοί ρεύματος, το κόστος καυσίμων και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι τα έξοδα που απασχολούν περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr.Κατά την ίδια έρευνα, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών θεωρεί πως οι δαπάνες τους για διασκέδαση και ψυχαγωγία θα μειωθούν το επόμενο διάστημα, ενώ αισθητά μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν πως οι υποχρεώσεις τους προς την εφορία θα μείνουν σταθερές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, οι ερωτηθέντες από την MRB κλήθηκαν να απαντήσουν στο ποια εκτιμούν ότι θα είναι πορεία των εξόδων του νοικοκυριού τους το επόμενο χρονικό διάστημα. Και οι απαντήσεις έδειξαν πως οι λογαριασμοί ενέργειας αποτελούν με διαφορά τη μεγαλύτερη πηγή προβληματισμού για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα έξοδα του νοικοκυριού τους για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο μάλλον θα αυξηθούν, το 15,3% θεωρεί πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ ένα 6,7% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν.
  • Αναφορικά με τα έξοδα τροφίμων, το 64,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν, το 24,8% θεωρεί πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ ένα 6,9% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν.
  • Σε σχέση με τα έξοδα καυσίμων για τα οχήματα των νοικοκυριών από την έρευνα προκύπτει πως το 64,2% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν, το 17,8% θεωρεί πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ ένα 7,1% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν.
  • Σε σχέση με τα έξοδα για αγορά ειδών καθημερινής οικιακής χρήσης και προσωπικής περιποίησης το 49,7% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν, το 34,3% θεωρεί πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ ένα 12,1% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν.
  • Τα έξοδα για υποχρεώσεις απέναντι στην εφορία , τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος το 36,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν, το 43,3% θεωρεί πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ ένα 6,9% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν.
  • Ως προς τα ιατρικά τους έξοδα, το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν, το 45,1% θεωρεί πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ ένα 6,9% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν.
  • Για τα έξοδα τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης , το 31,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν, το 51,1% απάντησε πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ το 11,7% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν.
  • Για τα έξοδα για διασκέδαση και ψυχαγωγία, το 28,2% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν, το 33,2% απάντησε πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ το 24,4% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν.
  • Για τα έξοδα για την εκπαίδευση παιδιών, το 20,6% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν, το 19,5% απάντησε πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, το 4,4% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν, ενώ ένα 51% των ερωτηθέντων αναφέρει πως δεν έχει τέτοια έξοδα.
erevna-mrb-oikonomia.jpg
H έρευνα της MRB για την πορεία των εξόδων του νοικοκυριού το επόμενο χρονικό διάστημα

Μη ικανοποιημένο με τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο το 72,2% των ελληνικών νοικοκυριών

Το 72,2% των ελληνικών νοικοκυριών θεωρεί μη ικανοποιητικές τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr. Το εύρημα αυτό έχει έχει ειδικό βάρος, καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν ήδη λάβει λογαριασμούς ρεύματος που ενσωματώνουν τις κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Το 74% των ερωτηθέντων που μετείχαν στην έρευνά θεωρούν πως τα έξοδα του νοικοκυριού τους για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ μόλις 6,7% εκτιμά πως θα μειωθούν.

Στην ερώτηση για το πόσο ικανοποιητικά καλύπτει το νοικοκυριό τους η κυβερνητική επιδότηση, το 41,4% των συμμετεχόντων απάντησε πως οι επιδοτήσεις δεν είναι και τόσο ικανοποιητικές, ενώ το 30,8% απάντησε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. Τα ποσοστά αυτά αθροίζονται στο 72,2%.

Ικανοποιητικές βρίσκει τις επιδοτήσεις μόλις το 18,8% των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 3,5% των συμμετεχόντων απάντησε πως οι επιδοτήσεις είναι πολύ ικανοποιητικές, ενώ το 15,3% απάντησε πως είναι αρκετά ικανοποιητικές.

Από την έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr. προκύπτει πως το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θεωρεί μη ικανοποιητικές τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου είναι η ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών.

Το 75,8% των ερωτηθέντων της εν λόγω ομάδας θεωρεί πως οι επιδοτήσεις δεν είναι τόσο ικανοποιητικές ή δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές.

Ακολουθεί, η ηλικιακή ομάδα των 45-54 ετών με το ποσοστό των «ανικανοποίητων» να είναι στο 74,5%, η ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών με το 74% να θεωρεί πως οι επιδοτήσεις δεν είναι τόσο ικανοποιητικές ή δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω το ποσοστό των «ανικανοποίητων» είναι στο 72%.

Η ικανοποιηση για τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Αδυναμία αποταμίευσης για 1 στα 2 ελληνικά νοικοκυριά

Ισχνή είναι η δυνατότητα αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά δεν έχει τη δυνατότητα αποταμίευσης, καθώς δεν περισσεύουν χρήματα για κάτι τέτοιο.

Ειδικότερα, στο ερώτημα ποια θα είναι η πορεία των αποταμιεύσεών τους το επόμενο χρονικό διάστημα οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής:

  • To 46,4% των ερωτηθέντων ανέφερε πως δεν αποταμιεύει διότι δεν έχει τη δυνατότητα. Εξ αυτών το 53% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 45-54 ετών, η οποία είναι και η πλέον παραγωγική. Στην ηλιακή ομάδα μεταξύ 55-64 ετών το 51,3% δηλώνει αδυναμία αποταμίευσης, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 65 και άνω το ποσοστό αυτό είναι στο 51,3%.
  • Το 5,1% των ερωτηθέντων εκτίμησε πως οι αποταμιεύσεις τους θα αυξηθούν. Ωστόσο , όσοι έδωσαν τη σχετική απάντηση ανήκουν σε ηλιακές ομάδες μικρότερες των 45 ετών, καθώς μετά από αυτό το ηλιακό όριο η δυνατότητα για αποταμίευση κυριολεκτικά «κατακρημνίζεται». Είναι ενδεικτικό πως το 12,9% των ερωτηθέντων ηλικίας 17-24 ετών προβλέπει αύξηση στις αποταμιεύσεις του, στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών το σχετικό ποσοστό είναι στο 10,9%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών το σχετικό ποσοστό είναι 6,7%. Στην ηλικιακή ομάδα των 45-54 ετών το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν πως θα αυξηθούν οι αποταμιεύσεις τους είναι μόλις 0,9%. Στην ηλικιακή ομάδα των 55-64 ετών το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν πως θα αυξηθούν οι αποταμιεύσεις τους είναι μόλις 2,5%. Στους συνταξιούχους, δηλαδή στους άνω των 65 ετών, μόλις το 0,7% προβλέπει αύξηση των αποταμιεύσεων.
  • To 24,2% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι αποταμιεύσεις τους θα παραμείνουν σταθερές. Η ηλιακή ομάδα που δείχνει μεγαλύτερη πεποίθηση για σταθερότητα των αποταμιεύσεων είναι αυτή μεταξύ 35-44 ετών, καθώς το 27,7% αυτών έδωσε σχετική απάντηση.
  • Την εκτίμηση ότι οι αποταμιεύσεις τους θα μειωθούν διατύπωσε τo 16,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Εξ αυτών το 20,2% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 35-54 ετών. Στους ερωτηθέντες της ηλιακής ομάδας μεταξύ 25-34 ετών το 19,7% δήλωσαν πως διαβλέπουν πτώση των αποταμιεύσεων τους, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 65 και άνω το ποσοστό αυτό είναι στο 17,9%.
Η πορεία των αποταμιεύσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ