Ζακ Κωστόπουλος: Αντιφατικές καταθέσεις μαρτύρων – Νέο στοιχείο από μάρτυρα

Με καταθέσεις ανθρώπων που βρέθηκαν μπροστά στο περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο το Ζακ Κωστόπουλο συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

«Δεν είδα την είσοδο του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο μια κοπέλα με ενημέρωσε ότι κάτι έχει γίνει. Βγήκα έξω και βλέπω έναν άνθρωπο να σπάει το μαγαζί να παίρνει τα κοσμήματα και να τα πετάει. Εκείνη τη στιγμή δεν αντιλήφθηκα ότι κρατούσε μαχαίρι. Μαζεύτηκε κόσμος. Ξεκίνησε τη προσπάθεια του να βγει έξω από το μαγαζί. Έσπασε την εξωτερική τζαμαρία. Είδα έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ να κοπανάει την ταμειακή μηχανή στο πάτωμα. Δε γνωρίζω εάν ήθελε να την καταστρέψει ή να την ανοίξει. Ήρθε μετά προς την πόρτα πήρε τον πυροσβεστήρα και έσπασε το πάνω μέρος της τζαμαρίας, βγήκε μπουσουλώντας. Εκεί είδα να κρατάει μαχαίρι. Μόλις τον είδα να βγαίνει με το μαχαίρι τρομοκρατήθηκα. Έφυγα και τον έβλεπα από απόσταση. Μόλις ξεκίνησε να βγαίνει άρχισαν να τον χτυπάνε. Έφυγα, φαίνονταν γερός άνθρωπος» υποστήριξε υπάλληλος καφετέριας που ήταν μπροστά στο περιστατικό.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους δικαστές πως είδε τον 33χρονο να κρατάει μαχαίρι στο αριστερό χέρι, στη προσπάθειά του να βγει μπουσουλώντας. «Ήμουν σε πλήρη σύγχυση, φοβερά τρομοκρατημένος, δεν θυμάμαι ποιος ξεκίνησε να χτυπάει ο μεσίτης ή ο κοσμηματοπώλης» περιέγραψε ο μάρτυρας και δέχτηκε ερωτήσεις.
Υπεράσπιση μεσίτη: Όταν τον είδατε μέσα στο μαγαζί, τι εικόνα σχηματίσατε; Ενός αβοήθητου ανθρώπου ή ενός βάνδαλου ή και κλέφτη;

Μάρτυρας: Φαινόταν ότι καταστρέφει τη περιουσία κάποιου και είχε αρκετή δύναμη, πραγματικά δε μπορώ να μπω στο μυαλό του.

Υπεράσπιση μεσίτη: Τι πίστευε ο κόσμος; Τι εντύπωση είχε σχηματισθεί στη γειτονιά;

Μάρτυρας: Ο κόσμος ήταν διχασμένος. Νομίζω ότι προς το προσωπικό το πήγαινε ο καθένας, ανάλογα τι σχέση είχε με τους κατηγορούμενους. Η εντύπωση όλων είναι ότι πήγε να κλέψει.

Υπεράσπιση αστυνομικών: Θεωρήσατε ότι κάποιος από τους κατηγορούμενους ενήργησε κατά το τρόπο βίαιο;

Μάρτυρας: Αν έβγαινε με μαχαίρι ένας άνθρωπος που ήταν σε κατάσταση αμόκ σίγουρα στη προσπάθεια του να διαφύγει κάποιον θα χτύπαγε, επειδή είχε πολύ κόσμο. Τον ισχυρισμό ότι ο Ζακ κρατούσε μαχαίρι επιβεβαίωσε και δεύτερος μάρτυρας, που βρισκόταν στην καφετέρια έναντι του κοσμηματοπωλείου που έγινε το περιστατικό.«Ενώ έπινα καφέ άκουσα ένα θόρυβο. Όταν γύρισα είδα τον Ζακ Κωστόπουλο να έχει αρχίσει να σπάει το μαγαζί. Πήρε τη ταμειακή μηχανή και την πέταξε στο πάτωμα. Μετά πήρε ένα πυροσβεστήρα και προσπάθησε να βγει από το κάτω μέρος της τζαμαρίας. Είχε αρχίσει να σέρνεται και με τον όγκο του έσπαγε και τα υπόλοιπα γυαλιά της τζαμαρίας. Είχε ένα μαχαίρι. Πήγαν οι δυο κατηγορούμενοι και άρχισαν να του δίνουν τα πρώτα χτυπήματα. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να προσπαθεί να βγει και αυτοί συνέχιζαν τα χτυπήματα. Όταν κατάφερε να βγει ο ένας από τους κατηγορούμενους του πήρε το μαχαίρι και το πέταξε μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Υπήρξε και ένας κύριος που φώναξε «όπα τέρμα» και εκεί σταμάτησε το σκηνικό. Από τη στιγμή που του πήραν το μαχαίρι τα χτυπήματα δεν συνεχίστηκαν. Ο Κωστόπουλος ήταν πεσμένος ανάσκελα και εγώ, λόγω ιδιότητας, του ζήτησα να δω τα χέρια του. Μου απαντούσε με άναρθρους ήχους. Τότε ήρθε το ΕΚΑΒ και ενώ του πέρναγε επιδέσμους, ο Ζακ πήρε ένα γυαλί το σήκωσε, εμείς απομακρυνθήκαμε, και προσπάθησε να φύγει. Επειδή ήρθε η αστυνομία έγινε ένας κύκλος από τους αστυνομικούς γύρω του. Ο ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε στη πλάτη με μια κλοτσιά και εκείνος έπεσε πάνω στο τραπέζι και μετά έπεσαν όλοι οι αστυνομικοί επάνω του. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έγινε».

Εισαγγελέας: Ποιός τον χτύπησε;

Μάρτυρας: Οι δυο κατηγορούμενοι σίγουρα (εννοεί τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη) σίγουρα με πάνω από έξι με επτά χτυπήματα την ώρα που προσπαθούσε να βγει. Από εκεί και πέρα μέχρι να βγει και του πάρουν το μαχαίρι υπήρχαν χτυπήματα. Όταν ήρθε ο διασώστης δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Εισαγγελέας: Πώς ήταν μέσα στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Σε μια κατάσταση αλλοπρόσαλλη, να πω ήταν ένας άνθρωπος με αμόκ, δε ξέρω.

Πολιτική Αγωγή: Η εντύπωση που δόθηκε όταν χτυπάγανε το Ζακ ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το πρώτο πράγμα που πάει στο νου ότι πήγε να ληστέψει.

Υπεράσπιση αστυνομικών: Ακούσατε τους αστυνομικούς να βρίζουν;

Μάρτυρας: Όχι

Και τρίτος αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι ο 33χρονος ακτιβιστής κρατούσε μαχαίρι όταν επιχειρούσε να βγει από το κοσμηματοπωλείο.
«Αυτό που έζησα ήταν σοκαριστικό. Άκουσα κάποιες τσιρίδες από τον κόσμο, κατέβηκα να δω και είδα το παλληκάρι με τον πυροσβεστήρα να χτυπάει την πόρτα και να πειράζει τη ταμειακή μηχανή. Κρατούσε μαχαίρι. Εφόσον δε μπόρεσε να κάνει κάτι με τη ταμειακή, προσπαθούσε να σπάει τις τζαμαρίες. Μου έκανε εντύπωση ότι είχε ένα σακουλάκι και προσπαθούσε να μαζέψει κάτι με το χέρι του. Σκέφτηκα πως ενώ έγινε ό,τι έγινε το μυαλό του, το είχε στη κλεψιά. Σκέφτηκα ότι προφανώς θα είχε πάρει ουσίες,
ήταν σε κατάσταση σοκ» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι όταν επιχειρούσε να τον βοηθήσει ένας γιατρός του ΕΚΑΒ, ο Ζακ πήρε ένα γυαλί στο χέρι και άρχισε να προτάσσει σε όσους βρισκόταν γύρω του.

«Κλωτσιές στο κεφάλι»

Στον αντίποδα, ένας 60χρονος που περνούσε από το σημείο περιέγραψε διαφορετικά το περιστατικό. «Είδα έναν κύριο με μαύρο φανελάκι που πήρε μια βάση ομπρέλας από ένα κατάστημα για να την πετάξει στο κατάστημα, αλλά τον σταμάτησαν. Μετά ο κοσμηματοπώλης πέταξε μια πέτρα στην τζαμαρία και την έσπασε. Στην αρχή θεώρησα ότι γίνεται κάποια ληστεία αλλά δεν καταλάβαινα γιατί να σπάσει το μαγαζί του αφού είναι εκεί ο ληστής. Ας περίμενε να ερχόταν η αστυνομία. Η τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου έσπασε «από την κλωτσιά των απέξω και όχι από το παιδί» είπε.
Μάλιστα, περιέγραψε πως ο Ζακ Κωστοπουλος επιχειρώντας να βγει έξω «έφαγε τόσες κλωτσιές στο κεφάλι και κοπανούσε στα τζάμια τα κομμένα που είχαν μείνει στη θέση τους». Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο 33χρονοςόσο βρισκόταν μέσα στο κατάστημα, δεν κρατούσε μαχαίρι. «Βγήκε το παιδί γεμάτο στα αίματα. Έξω πεσμένος, βλέπω ένα μαχαίρι με μαύρη λαβή της νοικοκυράς, το πήρε ο μεσίτης από το χέρι. Ο Κωστόπουλος δεν είπε τίποτα. Δεν ξέρω τί έγινε. Δεν το κρατούσε όταν έβγαινε πάντως. Το μαχαίρι αυτό υποθέτω είχε πέσει από κάποιο τραπέζι παρακείμενου μαγαζιού. Στο σημείο που ήταν πεσμένος κάτω και από πάνω του βρίσκονται δυο τρία άτομα, ο Ζακ απειλήθηκε με μαχαίρι στην καρωτίδα και τότε είπα «τι θα κάνεις τώρα θα τον σφάξεις;» και μου λέει «ξέρεις τι μου έκανε εμένα; Με γ@@@@!».».

Για αδιαφορία των ανθρώπων απέναντι σε ένα τόσο σκληρό περιστατικό έκανε λόγο ο μάρτυρας λέγοντας: «Έφυγα μαυρισμένος από αυτή την εικόνα. Οι ανθρωποι καθόντουσαν να παρακολουθούν χωρίς κανείς να επέμβει. Εγώ και ένα κύριος φωνάξαμε και τότε άρχισαν να φωνάζουν. Από τη μια αγριότητα και από την άλλη αδιαφορία. Σα να έβλεπαν τηλεόραση…», είπε και συμπλήρωσε πως του έκανε εντύπωση ο τρόπος που οι αστυνομικοί διαχειρίστηκαν την κατάσταση.

«Δεν χρειαζόταν να ακινητοποιηθεί, ήταν ήδη ακινητοποιημένος, όταν ήρθαν οι αστυνομικοί. Αντί να ασχοληθούν με το ποιος έφερε σε αυτή την κατάσταση τον Κωστόπουλο, το μέλημα τους ήταν να απομακρύνουν τα άτομα που τραβούσαν με κάμερα. Έγιναν όλα λάθος» είπε.
Πάρεδρος: Γιατί σας έκανε εντύπωση; Πρώτα δεν πρέπει να ακινητοποιήσουν;Μάρτυρας: Συμφωνώ αλλά κατόπιν θα έπρεπε να ρωτήσουν τί συνέβη. Αυτό δεν είδα ότι συνέβη, μόνο είδαν τους ανθρώπους με τις κάμερες. Εισέπραττα ότι δεν ενδιαφερόντουσαν να μάθουν τί είχε συμβεί. Τώρα δεν ξέρω αν μπορούσαν να το κάνουν ή όχι.

«Κατέβασε την πόρτα με κοντρόλ»

Νωρίτερα, στη δίκη κατέθεσε, μάρτυρας εκπαιδευτικός, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιστατικό που δεν έχει γίνει γνωστό.«Καθόμουν στο «Βενέτη». Είδα έναν άνθρωπο να περπατάει στο στενό και να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο. Όταν μπήκε μέσα άκουσα κάτι να σπάει. Ο ιδιοκτήτης στεκόταν στη πόρτα – μπήκε πίσω από το θύμα, μάλλον κάτι είπαν μεταξύ τους και ακούστηκε κάτι να σπάει. Μετά, ο ιδιοκτήτης βγήκε έξω και κατέβασε το ρολό της πόρτας με κοντρόλ. Ήμουν αρκετά μακριά, πέντε μέτρα. Προσπαθούσαν να τον κρατήσουν μέσα με κλωτσιές. Όταν ήρθε η αστυνομία ησυχάσανε τα πράγματα, ο διασώστης του ΕΚΑΒ είπε «μην ανησυχείτε». Δεν είδα να κρατάει μαχαίρι».
Σύνεδρος: Μας λέτε κάτι καινούργιο, μπορείτε να πείτε ξανά τι είδατε ;Μάρτυρας: Είδα το θύμα να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο ήταν σε μια περίεργη κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης μπήκε από πίσω του, μετά ακούστηκε κάτι να σπάει, πέρασε κάποιος χρόνος θα μπορούσαν να έχουν μιλήσει. Μετά βγήκε έξω ο ιδιοκτήτης και κατέβασε το ρολό που είναι δεξιά. Το κατέβασε με κοντρόλ. Το θύμα προσπαθούσε να βγει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here