Άνοια: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει την εμφάνιση της 2 χρόνια νωρίτερα

Το αν θα εμφανιστεί άνοια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να προβλέψει ένα νέο βρετανικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Και μάλιστα, με ακρίβεια 92%. Πρόκειται για άλλη μία ένδειξη ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες να καταστήσει εφικτή τη διάγνωση διαφόρων παθήσεων σε πιο πρώιμο στάδιο.

Στόχος του νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης είναι να γίνεται πιο έγκαιρα η διάγνωση της επερχόμενης άνοιας. Αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων στους οποίους γίνεται λανθασμένη διάγνωση με άνοια.

Η έρευνα για την άνοια

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, είχαν επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Λιούελιν. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”.
Χρησιμοποίησαν στοιχεία από 15.307 άτομα με μέση ηλικία 72 ετών και με προβλήματα μνήμης. Από αυτούς, οι 1.568 διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ ή με άλλη μορφή άνοιας μέσα στην επόμενη διετία.
Σκοπός τους, να “εκπαιδεύσουν” το νέο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης. Και να το κάνουν να αναγνωρίζει τα πρόδρομα συμπτώματα της άνοιας. Το “έξυπνο” σύστημα έμαθε να διακρίνει κρυμμένες ενδείξεις στα δεδομένα, που το ανθρώπινο μάτι, ακόμη κι ενός νευρολόγου ή άλλου ειδικού, αδυνατεί να αναγνωρίσει.

Επιπλέον, 130 διαγνώσεις (8% του συνόλου) αποδείχτηκαν εσφαλμένες,. Και στη συνέχεια αναιρέθηκαν. Από αυτά τα ψευδώς θετικά περιστατικά άνοιας, ο αλγόριθμος κατάφερε να διαγνώσει σωστά ότι το 84% πράγματι δεν είχαν να κάνουν με άνοια. Συνεπώς το σύστημα μπορεί να διακρίνει όχι μόνο ποιος μπορεί να εμφανίσει νευροεκφύλιση εγκεφάλου στο μέλλον, αλλά και να βελτιώσει την ακρίβεια της διάγνωσης. Έτσι ώστε να μην διαγιγνώσκεται ως ασθενής κάποιος που δεν είναι.

«Είμαστε πλέον σε θέση να διδάσκουμε τους υπολογιστές να προβλέπουν με ακρίβεια ποιός πρόκειται να εμφανίσει άνοια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης με χαρά μας βλέπουμε ότι η μέθοδος μηχανικής μάθησης που αναπτύξαμε, είναι ικανή να εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να έχουν λάβει εσφαλμένη διάγνωση της νόσου», δήλωσε ο Λιούελιν.

Το νέο σύστημα πρόκειται να μελετηθεί περαιτέρω. Να αξιολογηθεί η πρακτική χρησιμότητα του και να επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να βελτιώσει κλινικά τη διάγνωση και θεραπεία της άνοιας.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here