Στοματική υγεία: Με ποιες σοβαρές παθήσεις συνδέεται

Η στοματική υγεία είναι εξαιρετικά σημαντική για την γενικότερη μας κατάσταση. Παρατηρήστε προσεκτικά τα ούλα σας. Αν είναι σταθερά και έχουν ανοιχτό ροζ χρώμα, αυτό είναι ένδειξη υγείας. Αν όμως είναι κόκκινα και ελαφρώς πρησμένα, ίσως πάσχετε από κάποια ασθένεια των ούλων, όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

Η κακή κατάσταση των ούλων μπορεί να αποτελεί ένδειξη για τις παρακάτω τέσσερις σοβαρές ασθένειες

  • Αλτσχάϊμερ: Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE δείχνει ότι η περιοδοντίτιδα συνδέεται με άνοια και ταχύτερη μείωση των γνωστικών ικανοτήτων. Οι άνθρωποι που πάσχουν από περιοδοντίτιδα έχουν έξι φορές ταχύτερη γνωστική εξασθένηση σε σχέση με τους υπόλοιπους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βακτήρια που προκαλούν περιοδοντίτιδα συνδέονται στενά με τη φλεγμονή. Κι αυτή μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της άνοιας.
  • Εγκεφαλικό: Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ενδοεγκεφαλική αιμορραγία (ένα είδος εγκεφαλικού) έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων στο σάλιο τους. Αυτό έδειξε δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Μεταξύ ασθενών που είχαν άλλους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου, μόνο το 6% βρέθηκαν θετικοί σε αυτό το είδος βακτηρίων. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια, εκτός από κακή στοματική υγεία, συνδέονται με τον εκφυλισμό των αιμοφόρων αγγείων. Καθιστά έτσι πιο πιθανή μια εγκεφαλική αιμορραγία.
  • Καρδιαγγειακά: Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες των ούλων, μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη έγινε σε ποντίκια. Κι έδειξε ότι όταν τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες των ούλων μπήκαν στην κυκλοφορία του αίματος των ποντικιών, αυξήθηκαν και οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Για παράδειγμα η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης και της φλεγμονής.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS, έδειξε ότι τα ίδια βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την περιοδοντική νόσο, όχι μόνο οδηγούν σε πρόδρομο στάδιο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά επιτρέπουν στην ασθένεια να εξελιχθεί ταχύτερα, καθώς καταστρέφουν τους χόνδρους.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here