Μελέτη Τσιόδρα Λύτρα: Στο μικροσκόποιο εισαγγελικής έρευνας τα ευρημάτα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ


Στη δικογραφία που διενεργείται ήδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σχετικά με την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εν μέσω πανδημίας εντάσσεται και η μελέτη του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα. Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα διερευνά τη θνητότητα των ασθενών Covid που διασωληνώθηκαν στα εγχώρια νοσοκομεία από 9/20 έως 5/21 και τα δεδομένα του φόρτου νοσηλείας στις δομές του ΕΣΥ και εκτιμά πως η θνητότητα στους διασωληνωμένους κυμαίνεται από 57% έως και 87% ανά περιόδους αναλόγως της πληρότητα των ΜΕΘ και του εάν ο ασθενής βρίσκεται εντός ή εκτός της μονάδας.

Η δικογραφία, που έχει ανοίξει εδώ και καιρό η Εισαγγελία διερευνά στην ουσία κάθε καταγγελία ή αναφορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας και σχετίζεται με την δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, εισαγγελικός λειτουργός που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα για ζητήματα που άπτονται των συνθηκών νοσηλείας και διαθεσιμότητας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πολιτών που ασθενούν με κορωνοϊό θα εξετάσει τα ευρήματα της πολυσυζητημένης μελέτης των επιστημόνων κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα που προκάλεσαν κύμα πολιτικών αντιδράσεων.

Γιάννης Οικονόμου: O πρωθυπουργός και το Μαξίμου δεν είχαν γνώση της μελέτης

Σημειώνεται ότι, εχθές Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε πως τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και οι συνεργάτες του στο Μαξίμου δεν είχαν γνώση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, ενώ υπογράμμισε πως κατ’ ουσίαν τα ευρήματα αυτής δεν κομίζουν κάτι νέο, εφόσον η πιέση στο ΕΣΥ σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας και η διαφορά στην ποιότητα υπηρεσιών που υπάρχει στο Σύστημα Υγείας στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι ζητήματα στα οποία πολλάκις έχει τοποθετηθεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συντεντέυξεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις του. “Η επιστημονική μελέτη των κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον Πρωθυπουργό, ούτε σε κανένα συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την επίσημη δημοσίευση της”, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως ο Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ